√ Teks Surah Ad Dhuha (Lafaz Arab, Rumi dan Maksudnya)

Surah Ad Dhuha – Artikel ini bakal memperkenalkan anda pada intipati penting Surah Ad-Dhuha yang patut anda ketahui. Kami juga menyediakan bacaan audio Surah Ad-Dhuha dalam format MP3 serta teks bacaan dalam rumi untuk memudahkan pemahaman anda.

Asal Muasal Surah Ad-Dhuha

Antara surah yang sering dihadam dan menjadi kegemaran umat Islam adalah surah Ad-Dhuha. Terdiri daripada 11 ayat, ia menduduki tempat ke-93 dalam susunan surah Al-Quran yang mulia.

Surah ini dinamakan Ad-Dhuha, merujuk kepada waktu dhuha, kerana Allah mengambil sumpah dengan waktu itu di permulaan surah.

Penurunannya berlaku di Mekah sebelum hijrah Rasulullah SAW ke Madinah. Asbabun Nuzul bagi surah ini disebut dalam sebuah hadis yang diriwayatkan oleh Jundub bin Abdillah bin Sufyan al Bajli RA, yang menggambarkan situasi pada masa itu.

اِحْتَبَسَ جِبْرِيْلُ عَلَى النَّبِيِّ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلّمَ، فَقَالَتْ اِمْرَأَةٌ مِنْ قُرَيْشٍ: أَبْطَأَ عَلَيْهِ شَيْطَانُهُ. فَنَـزَلَتْ: وَالضُّحَى. وَاللَّـيْلِ إِذاَ سَجَى. مَا وَدَّعَكَ رَبُّكَ وَمَا قَلَى

Maksudnya: “Jibril AS tertahan (tidak kunjung datang) kepada Nabi SAW, lalu berkata seorang wanita dari Quraisy : “Setannya terlambat datang kepadanya,” maka turunlah :

Demi waktu matahari sepenggalahan naik. Dan demi malam apabila telah sunyi. Rabb-mu tiada meninggalkan kamu dan tiada (pula) benci kepadamu. (Hadis Riwayat Bukhari (1/378 no. 1073, 4/1892 no. 4667, 4/1906 no. 4698), Muslim (3/1421-1422 no. 1797), dan lain-lain. Lihat pula ash Shahih al Musnad min Asbab an Nuzul, hlm 267 dan al Isti’aab fii Bayan al Asbaab (3/520)).

Surah ini diwahyukan untuk menghiburkan Nabi SAW yang diserang oleh celaan orang-orang musyrik Quraisy yang mencemuhnya. Sambil itu, surah ini juga bertujuan untuk menolak segala tuduhan yang dilemparkan kepada baginda serta meyakinkan bahawa Allah tidak pernah meninggalkan atau membenci Muhammad SAW.

Ringkasan Surah

Surah Ad-Dhuha memberi pengajaran tentang kasih sayang Allah kepada manusia. Di dalamnya, Allah SWT menegaskan bahawa Dia tidak akan meninggalkan Nabi Muhammad SAW dan orang-orang yang beriman, secara berulang-ulang.

Ini adalah petanda yang jelas bahawa Nabi Muhammad SAW dan ajarannya akan terus berkembang dan menjadi lebih baik.

Selain itu, kita juga diingatkan untuk tidak menghina anak yatim atau merendahkan orang-orang yang memerlukan bantuan, dan untuk menghargai nikmat-nikmat yang diberikan oleh Allah sebagai tanda syukur.

Bacaan Surah Ad-Dhuha


ِبِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيْم

وَالضُّحٰىۙ

Wad duhaa

Demi waktu dhuha


وَالَّيْلِ اِذَا سَجٰىۙ

wal laili iza sajaa

Dan malam apabila ia sunyi-sepi


مَا وَدَّعَكَ رَبُّكَ وَمَا قَلٰىۗ

Ma wad da’aka rabbuka wa ma qalaa

(Bahawa) Tuhanmu (wahai Muhammad) tidak meninggalkanmu, dan Ia tidak benci (kepadamu, sebagaimana yang dituduh oleh kaum musyrik)


وَلَلْاٰخِرَةُ خَيْرٌ لَّكَ مِنَ الْاُوْلٰىۗ

Walal aakhiratu khairul laka minal oola

Dan sesungguhnya kesudahan keaadaanmu adalah lebih baik bagimu daripada permulaannya.


وَلَسَوْفَ يُعْطِيْكَ رَبُّكَ فَتَرْضٰىۗ

Wa la sawfa y’uteeka rabbuka fatarda

Dan sesungguhnya Tuhanmu akan memberikanmu (kejayaan dan kebahagiaan di dunia dan di akhirat) sehingga engkau reda – berpuas hati.


اَلَمْ يَجِدْكَ يَتِيْمًا فَاٰوٰىۖ

Alam ya jidka yateeman fa aawaa

Bukankah dia mendapati engkau yatim piatu, lalu la memberikan perlindungan?


وَوَجَدَكَ ضَاۤلًّا فَهَدٰىۖ

Wa wa jadaka daal lan fahadaDan didapatiNya engkau mencari-cari (jalan yang benar), lalu Ia memberikan hidayah petunjuk (dengan wahyu – Al-Quran)?


وَوَجَدَكَ عَاۤىِٕلًا فَاَغْنٰىۗ

Wa wa jadaka ‘aa ilan fa aghnaa

Dan didapatiNya engkau miskin, lalu Ia memberikan kekayaan?


فَاَمَّا الْيَتِيْمَ فَلَا تَقْهَرْۗ

Fa am mal yateema fala taqhar

Oleh itu, adapun anak yatim maka janganlah engkau berlaku kasar terhadapnya,


وَاَمَّا السَّاۤىِٕلَ فَلَا تَنْهَرْ

Wa am mas saa ila fala tanhar

Adapun orang yang meminta (bantuan pimpinan) maka janganlah engkau tengking herdik;


وَاَمَّا بِنِعْمَةِ رَبِّكَ فَحَدِّثْ

Wa amma bi ni’mati rabbika fahad dith

Adapun nikmat Tuhanmu, maka hendaklah engkau sebut-sebutkan (dan zahirkan) sebagai bersyukur kepadaNya.

Kelebihan dan Manfaat Surah Ini

Surah Ad-Dhuha membawa banyak keberkatan yang dapat dinikmati oleh kita dan keluarga. Beberapa manfaatnya termasuk:

  1. Kehidupan yang cukup dengan segala rezeki yang mencukupi. Surah ini juga berhubungan erat dengan solat sunat Dhuha, yang mana amalan ini membawa kemurahan rezeki dan kecukupan di dunia, insyaAllah.
  2. Keselamatan untuk diri sendiri dan keluarga di dunia. Menurut Al-Fadhil Tuan Guru Ustaz Muhadir Haji Joll, penasihat syariah Galeri Ilmu, mereka yang membiasakan membaca surah Ad-Dhuha ketika matahari terbit dan terbenam sebanyak 7 kali, akan mendapat keselamatan untuk diri mereka, anak-anak, dan keluarga mereka dari empat bencana, iaitu musibah, sihir, binatang buas, dan rumah mereka akan terlindung dari kecurian.
  3. Memperlihatkan kekuasaan dan kebesaran Allah SWT. Surah Ad-Dhuha adalah sumber kekuatan bagi kita sebagai hamba Allah. Ketika kita merenungkan makna-makna ayat dalam surah ini, kita akan mendapati pengajaran yang sangat mendalam.
  4. Menolong kita keluar dari masalah dan kekeliruan dalam hidup. Ustaz Amirul Amin, yang lebih dikenali sebagai PU Amin, berkongsi pengalamannya bahawa jika seseorang menghadapi masalah seperti gaji yang banyak tetapi tidak mencukupi, masalah yang bertimbun-timbun, hutang yang semakin meningkat setiap bulan, ahli keluarga yang degil dan sukar diuruskan, serta merasa kehidupan serba kekangan dengan urusan pekerjaan, amalan ayat 5 Surah Ad-Dhuha dapat memberikan jalan penyelesaian dan ketenangan.
  5. Membangkitkan rasa syukur atas rezeki yang diberikan. Allah SWT berfirman dalam surah Ibrahim, ayat 7:
    “Maksudnya: ‘Dan (ingatlah juga), tatkala Tuhanmu memaklumkan; “Sesungguhnya jika kamu bersyukur, pasti Kami akan menambah (nikmat) kepadamu, dan jika kamu mengingkari (nikmat-Ku), maka sesungguhnya azab-Ku sangat pedih.”‘

Kesimpulan

Ringkasan dari bacadoa.my adalah, Surah Al-Dhuha dalam Al-Quran adalah penting kerana ia mengandungi pengajaran dan petunjuk yang bermakna bagi umat manusia. Surah ini menegaskan kasih sayang Allah kepada manusia, menjanjikan sokongan kepada Nabi Muhammad SAW dan orang-orang yang beriman, serta mengajarkan untuk menghargai nikmat-nikmat Allah dan menjauhi perilaku yang merendahkan orang lain. Selain itu, surah ini mengandungi doa-doa yang membawa keberkatan dan manfaat, termasuk rezeki yang mencukupi, keselamatan, dan kekuatan untuk menghadapi cabaran dalam kehidupan.

Photo of author

Team Bacadoa

Team bacadoa.my terdiri daripada mereka yang memiliki pengalaman luas dalam bidang keagamaan. Kami berhasrat agar bacadoa.my dapat dijadikan sumber rujukan untuk membantu umat Islam dalam menjalankan ibadah harian mereka.