√ Panduan Lengkap Sujud Tilawah Beserta Niat & Kelebihan

Sujud Tilawah – Semua orang memahami tindakan “sujud”. Tetapi, mungkin tidak semua orang memahami dengan sepenuhnya tentang sujud tilawah dan relevansinya dalam kehidupan kita.

Dalam artikel ini, kami akan berkongsi maklumat terperinci mengenai sujud tilawah, bagaimana melaksanakannya dengan betul, serta manfaat yang boleh kita perolehi daripadanya.

Sujud Tilawah

Sujud sajadah, atau lebih dikenali sebagai sujud tilawah, ialah satu perbuatan sujud yang dilakukan selepas seseorang membaca atau mendengar ayat-ayat sajadah. Ia merupakan sujud yang mempunyai dua keadaan berbeza: sujud semasa dalam solat dan sujud di luar solat.

Tindakan melaksanakan sujud tilawah ini dianggap sebagai sunat. Waktu yang diperuntukkan untuk sujud tilawah adalah segera selepas kita membaca atau mendengar ayat sajadah tersebut. Jika sujud dilakukan sebelum atau selepas ayat sajadah, tindakan tersebut dianggap sebagai membatalkan solat.

Namun, dalam konteks solat berjemaah, keputusan untuk melakukan sujud tilawah atau tidak bergantung kepada imam. Jika imam tidak melakukan sujud tilawah, maka makmum juga tidak perlu melakukannya kerana mereka wajib mengikuti gerakan imam dalam solat.

Syarat Sujud Tilawah

Inilah terma-terma yang penting untuk menjalankan sujud tilawah yang patut kita ketahui:

 1. Wajib untuk bersuci dari segala jenis hadas.
 2. Perlu dalam keadaan wudhu.
 3. Menutup aurat dengan baik, sama ada lelaki atau perempuan.
 4. Sujud dengan serta-merta selepas membaca ayat sajadah.
 5. Apabila menunaikan solat berjemaah. Jika imam melakukan sujud tilawah, makmum perlu mengikutinya. Sekiranya makmum tidak mengikut tingkah laku imam, maka jemaah itu terputus. Tetapi jika imam tidak melakukan sujud tilawah, maka makmum tidak perlu sujud.

Ayat Sajadah Dalam Al-Quran

Dalam Al-Quran, terdapat 114 surah yang terdapat di dalamnya, bermula dengan Surah Al-Fatihah dan mengakhiri dengan Surah An-Nas.

Bagaimanapun, terdapat 15 ayat sajadah yang tersebar dalam Al-Quran. Berikut adalah senarai ayat-ayat yang memuatkan ayat sajadah:

 1. Surah 7 (Al-A’raf) Ayat 206
 2. Surah 13 (Ar-Ra’ad) Ayat 15
 3. Surah 16 (Al-Nahl) Ayat 50
 4. Surah 17 (Al-Israa’) Ayat 109
 5. Surah 19 (Maryam) Ayat 58
 6. Surah 22 (Al-Hajj) Ayat 18
 7. Surah 22 (Al-Hajj) Ayat 77
 8. Surah 25 (Al-Furqaan) Ayat 60
 9. Surah 27 (An-Naml) Ayat 26
 10. Surah 32 (As-Sajdah) Ayat 15
 11. Surah 38 (Shaad) Ayat 24
 12. Surah 41 (Fussilat) Ayat 38
 13. Surah 53 (An-Najm) Ayat 62
 14. Surah 84 (Al-Insyiqaq) Ayat 21
 15. Surah 96 (Al-‘Alaq) Ayat 19

Tanda Sajadah dan Maksudnya

Jika kita merasakan mencatat senarai ayat-ayat untuk sembahyang sukar diingati, alternatif yang baik ialah mengingati ayat-ayat tersebut berdasarkan tanda atau simbol sajadah yang terdapat pada akhir ayat tersebut.

Makna dari lambang kubah seperti ini adalah untuk menunjukkan bahawa ayat yang mengandungi lambang itu adalah ayat sajadah. Oleh itu, adalah disarankan untuk kita melakukan sujud tilawah apabila kita sampai kepada ayat tersebut dalam bacaan kita.

Tatacara Melakukan Sujud Sajadah

Sujud tilawah berlaku dalam dua keadaan berasingan; semasa solat dan di luar waktu solat.

1. Semasa dalam solat

Semasa sembahyang, langkah pertama adalah menjalankan sembahyang seperti biasa. Namun, apabila ayat sujud sajadah dijumpai dalam Al-Quran, tindakan seterusnya adalah untuk melakukan sujud serta merta sambil membaca doa yang berkaitan.

Selepas selesai membaca doa, bangun semula ke posisi sembahyang tanpa perlu mengangkat tangan. Kemudian, teruskan dengan bacaan Al-Quran yang sepatutnya.

2. Di luar waktu solat

Situasi sujud sajadah di luar solat biasanya berlaku ketika seseorang sedang membaca Al-Quran. Apabila mencapai ayat yang memerlukan sujud sajadah, langkah seterusnya adalah mengangkat tangan sambil mengucap takbir, lalu sujud.

Sambil dalam sujud, bacalah doa yang telah ditetapkan. Apabila selesai, bangun dari sujud, duduk, dan akhiri dengan memberi salam seperti dalam sembahyang.

Bacaan Sujud Sajadah

سَجَدَ وَجْهِى لِلَّذِى خَلَقَهُ وَصَوَّرَهُ وَشَقَّ سَمْعَهُ وَبَصَرَهُ بِحَوْلِهِ وَقُوَّتِهِ تَبَارَكَ اللَّهُ أَحْسَنُ الْخَالِقِينَ

Sajada wajhiya lilladzi kholaqohu, wa showwarohu, wa syaqqo sam’ahu, wa bashorohu bi khaulihi wa kuwwatihi fatabarakallahu ahsanul kholiqiin

Maksudnya: “Wajahku bersujud kepada Dzat yang menciptakannya, yang membentuknya, dan yang memberi pendengaran dan penglihatan, Maha berkah Allah sebaik-baiknya pencipta.” – (Hadis riwayat Ahmad, Tirmidzi, Abu Daud, Hakim dan An-Nasaie)

Kelebihan Sujud Ini

Mengamalkan kebiasaan melakukan sujud kepada Allah membentuk sikap kita agar lebih tawaduk dan merendah diri sebagai hamba yang patuh.

Tetapi, di sisi lain, syaitan tidak senang dengan orang yang kerap bersujud. Ketika diperintahkan oleh Allah untuk sujud, dia menolak dengan enggan dan menunjukkan ketidakpatuhan.

Abu Hurairah meriwayatkan bahawa Rasulullah SAW bersabda:

“Apabila anak Adam membaca ayat Sajdah, lalu ia sujud, maka syaitan akan melarikan diri serta menangis dan berkata, “celaka, ia diperintahkan untuk sujud lalu ia sujud dan baginya syurga. Dan aku pernah diperintahkan untuk sujud, aku enggan dan bagiku neraka.” – (Hadis Riwayat Muslim dan Ibnu Majah)

Kesimpulan

Ringkasan dari artikel bacadoa.my ini, Sujud tilawah adalah sujud yang dilakukan selepas membaca atau mendengar ayat-ayat tertentu dalam Al-Quran. Amalan ini memperkukuh hubungan dengan Allah dan membentuk sikap tawaduk dalam kehidupan sehari-hari.

Photo of author

Team Bacadoa

Team bacadoa.my terdiri daripada mereka yang memiliki pengalaman luas dalam bidang keagamaan. Kami berhasrat agar bacadoa.my dapat dijadikan sumber rujukan untuk membantu umat Islam dalam menjalankan ibadah harian mereka.