√ Surah Al Insyirah, Dalam Rumi, Arab, Beserta Maksudnya

Surah Al Insyirah – Artikel ini bakal mengupas secara ringkas mengenai makna teras dalam surah Al-Insyirah yang pastinya perlu anda ketahui.

Kami turut menyediakan rakaman audio surah ini dalam format MP3 serta teks bacaan dalam rumi untuk mempermudah pemahaman.

Asal Muasal Surah Al-Insyirah

Surah Al-Insyirah atau lebih dikenali sebagai Surah Alam Nasyrah merupakan surah ke-94 dalam Al-Quran.

Surah ini terdiri daripada hanya 8 ayat dan diturunkan di Mekah selepas Surah Ad-Dhuha.

Nama “Al-Insyirah” bermaksud melebarkan dada Nabi, yang menunjukkan betapa Allah SWT telah memberikan ketenangan kepada Nabi Muhammad SAW dengan memberikan petunjuk dan iman yang luas.

Pada permulaan surah ini, Allah SWT menekankan nikmat yang diberikan kepada Nabi Muhammad SAW dengan memberikan hidayah dan iman yang diberikan kepada beliau.

Ringkasan Surah

Ustaz Ibnu Omar membincangkan tafsiran surah Al-Insyirah dengan penuh keterangan. Beliau menyatakan bahawa dalam surah tersebut, Allah SWT memberikan kelegaan kepada Nabi Muhammad SAW, sekaligus kepada semua manusia.

Surah ini menggambarkan nikmat-nikmat yang diberikan oleh Allah kepada Nabi Muhammad SAW. Salah satunya adalah memberikan kelapangan dada kepada Baginda untuk menerima hidayah dan petunjuk.

Tidak hanya itu, surah ini juga menyinggung tentang ringannya beban tugas Baginda dalam menyampaikan ajaran Islam, kerana Allah memberikan kemudahan yang berbagai untuk menjalankannya.

Keagungan yang Allah limpahkan kepada Nabi Muhammad begitu besar sehingga nama Baginda dimasukkan dalam lafaz dua kalimah syahadah.

Allah memerintahkan Nabi Muhammad SAW untuk terus beramal soleh dan tawakal dalam agama Islam.

Beberapa tafsiran lain pula mengatakan bahawa surah ini merupakan seruan untuk mengembangkan dada dengan ilmu pengetahuan, pemahaman, kemenangan, dan keyakinan yang kukuh.

Bacaan Surah Al-Insyirah

بِسْــــــــــــــــــمِ اللهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيْمِ

اَلَمْ نَشْرَحْ لَكَ صَدْرَكَۙ

Alam nashrah laka sadrak

Bukankah Kami telah melapangkan bagimu: Dadamu (wahai Muhammad serta mengisinya dengan iman dan hidayat petunjuk)?


وَوَضَعْنَا عَنْكَ وِزْرَكَۙ

Wawa dok naa’ anka wizrak

Dan Kami telah meringankan daripadamu: Bebanmu (menyiarkan Islam);


الَّذِيْٓ اَنْقَضَ ظَهْرَكَۙ

Allazi anqhadha dhahrak

Yang memberati tanggunganmu, (dengan memberikan berbagai kemudahan dalam melaksanakannya)?


وَرَفَعْنَا لَكَ ذِكْرَكَۗ

Wa rafa na laka zikrak

Dan Kami telah meninggikan bagimu: Sebutan namamu (dengan mengurniakan pangkat Nabi dan berbagai kemuliaan)?


فَاِنَّ مَعَ الْعُسْرِ يُسْرًاۙ

Fa inna ma al usri yusraa

Oleh itu, maka (tetapkanlah kepercayaanmu) bahawa sesungguhnya tiap-tiap kesukaran disertai kemudahan,


اِنَّ مَعَ الْعُسْرِ يُسْرًاۗ

Inna ma al usri yusraa

Bahawa sesungguhnya tiap-tiap kesukaran disertai kemudahan.


فَاِذَا فَرَغْتَ فَانْصَبْۙ

Faa iza faragta fansab

Kemudian apabila engkau telah selesai (daripada sesuatu amal soleh), maka bersungguh-sungguhlah engkau berusaha (mengerjakan amal soleh yang lain),


وَاِلٰى رَبِّكَ فَارْغَبْ ࣖ

Waa ila rabbika fargab

Dan kepada Tuhanmu sahaja hendaklah engkau memohon (apa yang engkau gemar dan ingini).

Kelebihan dan Manfaat Surah Ini

Surah Al-Insyirah mengajar kita sebagai hamba Allah agar sentiasa gigih dan teguh dalam melakukan kebaikan, amal soleh, dan segala pekerjaan yang kita lakukan.

Selain itu, terdapat banyak hikmah yang boleh kita ambil dari surah ini. Antara pengajaran yang dapat diperolehi adalah seperti berikut:

1. Kemudahan dalam Urusan

Setelah kita berusaha dan berikhtiar, sisa-sisa urusan hanya tinggal tawakal kepada Allah. Memohon agar Allah memudahkan segala urusan kita di dunia dan akhirat.

Dengan membaca surah Al-Insyirah setiap kali selepas solat fardhu, Insya Allah, segala urusan kita akan dimudahkan oleh-Nya.

2. Rezeki yang Dikurniakan

Rezeki dan kekayaan adalah anugerah dari Allah. Walaupun kita berusaha keras, namun rezeki itu hanya datang dengan izin-Nya.

Rezeki tidak hanya dalam bentuk kewangan, tetapi juga kesihatan, dan lain-lain.

Kita berharap menjadi hamba Allah yang berkekalan rezeki di dunia dan akhirat. Amalkan membaca surah ini sebanyak 40 kali setiap kali selepas solat.

3. Perlindungan dari Masalah

Hidup sentiasa menguji kita. Oleh itu, teguhkanlah hubungan kita dengan Allah supaya tidak terjerumus dalam kegelisahan.

4. Ketenangan dari Kesusahan

Perasaan sempit di dada timbul kerana kekurangan ketenangan dalam hidup yang singkat ini. Kuatkanlah diri dengan bantuan Allah.

Dada akan menjadi lapang dengan amalan membaca surah ini dengan istiqamah.

5. Menghapuskan Kesedihan

Kesedihan adalah ujian dari Allah SWT. Bukankah Nabi Muhammad SAW bersabda bahawa setiap kesulitan yang menimpa seorang Muslim, Allah akan menghapuskan dosa-dosanya.

Bacalah surah ini, semoga ia mampu mengubati kesedihan yang tersemat di hati.

Kesimpulan

Kesimpulan dari artikel bacadoa.my ini adalah Surah Al-Insyirah, surah ke-94 dalam Al-Quran, mengandungi 8 ayat dan diturunkan di Mekah selepas Surah Ad-Dhuha. Ia menggambarkan betapa Allah memberikan ketenangan kepada Nabi Muhammad SAW dengan memberikan hidayah dan iman yang luas, serta menunjukkan nikmat-nikmat yang diberikan oleh Allah kepada Baginda, termasuk kemudahan dalam menyampaikan ajaran Islam dan kelapangan dada untuk menerima petunjuk.

Selain itu, surah ini juga mendorong untuk memperluaskan dada dengan ilmu pengetahuan, pemahaman, kemenangan, dan keyakinan yang kukuh, memberi manfaat seperti kemudahan dalam urusan, pemberian rezeki, perlindungan dari masalah, ketenangan dari kesusahan, dan menghapuskan kesedihan. Dengan keistiqamahan membaca surah ini, diharapkan dapat menguatkan hubungan dengan Allah dan menghadapi ujian kehidupan dengan lebih tabah.

Photo of author

Team Bacadoa

Team bacadoa.my terdiri daripada mereka yang memiliki pengalaman luas dalam bidang keagamaan. Kami berhasrat agar bacadoa.my dapat dijadikan sumber rujukan untuk membantu umat Islam dalam menjalankan ibadah harian mereka.