√ Ketahui Penjelasan Puasa Hari Putih Beserta Kelebihannya

Puasa Hari Putih – Firman Rasulullah SAW menyentuh tentang keutamaan berpuasa pada hari putih, iaitu pada pertengahan setiap bulan dalam kalendar Islam. Apakah kelebihan amalan yang mulia ini?

Mari kita kupas dengan lebih mendalam mengenai makna serta manfaat puasa hari putih dalam agama Islam.

Pengertian Hari Putih

Puasa Hari Putih juga dikenali sebagai puasa ayyamul bidh. Istilah “ayyamul bidh” merujuk kepada beberapa hari, di mana “al-yaum” bermaksud hari dan “bidh” merujuk kepada warna putih.

Puasa Hari Putih merujuk kepada amalan berpuasa pada hari ke-13, 14, dan 15 dalam bulan Islam, khususnya pada masa pertengahan bulan apabila bulan berada dalam fasa penuhnya.

Pada ketika ini, cahaya bulan amat terang (ketika bulan purnama), menyinari bumi dengan cemerlangnya dari senja hingga waktu pagi.

Kondisi ini menyebabkan keadaan terang, sama ada pada waktu malam atau siang hari. Bulan kelihatan bersinar terang, menerangi bumi dengan indahnya.

Bilakah Terjadi Hari Putih

Puasa Hari Putih ialah satu amalan puasa yang disyorkan dilakukan pada hari ke-13, ke-14, dan ke-15 setiap bulan mengikut kalendar Islam. Walau bagaimanapun, apabila tiba bulan Zulhijjah, amalan puasa sunat ini disyorkan dilakukan pada hari ke-14 dan ke-15 sahaja, kerana berpuasa pada hari ke-13 Zulhijjah (atau dikenali sebagai hari tasyrik) adalah diharamkan pada hari tersebut.

Niat Puasa Hari Putih

نَوَيْتُ صَوْمَ أَيَّامَ الْبِيْضِ سُنَّةٌ لِلهِ تَعَالَى

Nawaitu sauma ayyamal bidh sunnatan lillahi taala

Maksudnya: Sahaja aku puasa sunat hari putih kerana Allah taala

Kelebihan Puasa Hari Putih

Praktis berpuasa, sama ada semasa Ramadan atau dalam hari-hari sunat yang berwarna putih, tersemat dengan pelbagai kelebihan dan keistimewaan unik dalam Islam, berdasarkan kepada petunjuk yang terdapat dalam Al-Quran, hadis, dan penyelidikan saintifik.

Berikut adalah beberapa kelebihan berpuasa ketika menjelang Hari Putih yang dapat dinikmati:

1. Meningkatkan Kesihatan Tubuh Badan

Puasa sering kali dianggap sebagai satu kaedah mudah untuk menguruskan berat badan. Namun, kebanyakan orang tidak menyedari bahawa puasa juga memiliki pelbagai manfaat yang baik untuk kesihatan tubuh badan.

Menurut kajian saintifik, puasa dapat membantu mengawal paras gula dalam darah, menurunkan tekanan darah, mencegah diabetes, mengurangkan risiko penyakit jantung, mengurangkan gejala penyakit pencernaan seperti GERD, dan meningkatkan kepekatan otak.

2. Pahala Seolah-olah Berpuasa Sepanjang Tahun

Keistimewaan utama yang ditekankan kepada mereka yang berpuasa semasa Hari Putih adalah memperoleh pahala seakan-akan mereka berpuasa sepanjang tahun.

Seperti yang disebutkan dalam hadis yang diriwayatkan oleh Qatadah bin Milhan RA, katanya:

كَانَ رَسُولُ اللَّهِ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ يَأْمُرُنَا أَنْ نَصُومَ الْبِيضَ: ثَلاَثَ عَشْرَةَ، وَأَرْبَعَ عَشْرَةَ، وَخَمْسَ عَشْرَةَ. وَقَالَ: هُنَّ كَهَيْئَةِ الدَّهْرِ

Maksudnya: “Rasulullah SAW menyuruh kami berpuasa pada hari-hari putih, iaitu 13, 14, dan 15 hari bulan. Baginda juga bersabda: Puasa tiga hari tersebut seolah-olah puasa sepanjang tahun.” – (Hadis Riwayat Abu Daud, No. 2449)

3. Doa Yang Mustajab

Mereka yang menunaikan ibadah puasa dianggap sebagai golongan yang doanya tidak akan ditolak. Ini berlandaskan hadis yang disampaikan oleh Abu Hurairah RA, di mana Rasulullah SAW menyatakan:

ثَلَاثَةٌ لَا تُرَدُّ دَعْوَتُهُمْ: الْإِمَامُ الْعَادِلُ، وَالصَّائِمُ حَتَّى يُفْطِرَ، وَدَعْوَةُ الْمَظْلُومِ

“Tiga golongan doa mereka tidak akan ditolak: Pemimpin yang adil, orang yang berpuasa sehingga ia berbuka dan doa orang yang dizalimi.” – (Hadis Riwayat Ibnu Majah, No. 1752, Hadis Hasan)

4. Mensucikan Jiwa

Tujuan asas berpuasa adalah untuk meneguhkan iman dan taqwa kepada Allah SWT.

Ibadah ini juga berperanan sebagai satu bentuk latihan rohani dan penyucian jiwa untuk membina hati agar terhindar daripada sifat-sifat yang tercela yang boleh membawa kita ke lembah dosa.

5. Mendidik Diri Erti Kesederhanaan

Adakah kita menyedari bahawa berpuasa sebenarnya mengajar kita untuk mengamalkan sifat kesederhanaan dalam segala yang kita lakukan?

Orang yang berpuasa diberikan kebenaran untuk makan dan minum hanya pada waktu tertentu, iaitu sebelum waktu Subuh dan selepas waktu Maghrib, yang mana waktu sahur dan waktu berbuka.

Dengan kata lain, kita hanya makan dua kali sehari, yang menjadikan gaya hidup kita lebih sederhana daripada biasa.

Kesimpulan

Artikel bacadoa.my ini membincangkan keistimewaan berpuasa pada hari putih atau ayyamul bidh dalam Islam, yang melibatkan puasa pada hari ke-13, 14, dan 15 setiap bulan kalendar Islam. Berpuasa pada hari putih disyorkan sebagai amalan sunat dengan pelbagai kelebihan seperti mendapat pahala sepanjang tahun, meningkatkan kesihatan, mensucikan jiwa, memperoleh doa yang mustajab, dan mengajar erti kesederhanaan dalam kehidupan.

Kesimpulannya, berpuasa pada hari putih bukan sekadar amalan ibadah sunat, tetapi juga membawa kelebihan-kelebihan yang ditekankan dalam agama Islam serta memberi manfaat rohani dan kesihatan kepada individu.

Photo of author

Team Bacadoa

Team bacadoa.my terdiri daripada mereka yang memiliki pengalaman luas dalam bidang keagamaan. Kami berhasrat agar bacadoa.my dapat dijadikan sumber rujukan untuk membantu umat Islam dalam menjalankan ibadah harian mereka.