√ Hukum Qada Solat Sunat Subuh Selepas Matahari Terbit

Qada Solat Sunat – Izinkanlah kita melaksanakan solat sunat Subuh selepas matahari terbit, yang disyorkan adalah melakukannya bersama-sama dengan solat fardhu. Adalah lebih baik untuk menjalankan kedua-dua solat tersebut secara bersamaan.

Dalam artikel ini, kami ingin berkongsi dengan anda mengenai pentingnya menunaikan solat sunat yang tertinggal (qada). Ini adalah perkara yang perlu anda ketahui untuk meningkatkan kefahaman anda dalam ibadah solat.

Qada Solat

Menjalankan solat qadha’ bermakna melaksanakan solat yang terlepas, sama ada disengajakan atau tidak. Ini adalah tindakan mengganti solat fardhu yang telah terlupa atau tertinggal dalam rutin harian.

Walaupun solat fardhu sepatutnya dilakukan pada masa yang telah ditetapkan, ajaran Islam memberi kebenaran kepada umatnya untuk menjalankan solat qadha’ sebagai bentuk rahmat dan kemudahan.

Dalam Al-Quran, Allah SWT berfirman dengan jelas mengenai kepentingan menjalankan solat dan memberi ruang kepada umat Islam untuk mengqadhakan solat yang terlewat itu.

“Kemudian apabila kamu telah selesai (dari solat), maka ingatlah Allah di waktu kamu berdiri, di waktu kamu duduk, dan di waktu kamu berbaring.

Kemudian apabila kamu telah merasa aman (selesai solat), maka dirikanlah solat itu (seperti biasa). Sesungguhnya solat itu adalah fardhu yang ditetapkan atas orang-orang mukmin pada waktu-waktu yang telah ditentukan.” – (Surah An-Nisa, ayat 103)

Hukum Qada Solat Sunat

Penetapan hukum qada solat sunat bergantung kepada sifat solat tersebut, sama ada ia bersifat tidak terikat dengan waktu atau terikat dengan waktu.

Solat sunat yang terikat dengan waktu seperti solat sunat dua hari Raya, solat sunat rawatib, dan solat sunat witir, disyaratkan untuk diqada jika tertinggal.

Bagaimanapun, solat sunat yang berhubung dengan peristiwa tertentu seperti solat sunat gerhana tidak boleh digantikan sama sekali.

Jenis qada solat sunat boleh dibahagikan kepada dua kategori berdasarkan sifat solat, sama ada ia terikat dengan waktu atau tidak.

Hukum Qada Solat Sunat Subuh

Adalah dibenarkan untuk menunaikan solat sunat subuh setelah matahari terbit. Ini berdasarkan pengetahuan yang diperoleh daripada riwayat Abu Hurairah RA, di mana beliau meriwayatkan bahawa Nabi Muhammad SAW pernah bersabda:

مَنْ لَمْ يُصَلِّ رَكْعَتَىِ الْفَجْرِ فَلْيُصَلِّهِمَا بَعْدَ مَا تَطْلُعُ الشَّمْسُ

Maksudnya: “Siapa yang tidak solat sunat dua rakaat sebelum Subuh, maka hendaklah dia menggantikannya setelah matahari terbit.” – (Hadis Riwayat al-Tirmizi, No. 423)

Sama juga seperti mana yang telah diriwayatkan oleh Qais bin Amir  beliau menyatakan bahawa:

رَأَى النَّبِيُّ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ رَجُلًا يُصَلِّي بَعْدَ صَلاةِ الصُّبْحِ رَكْعَتَيْنِ . فَقَالَ النَّبِيُّ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ: أَصَلاةَ الصُّبْحِ مَرَّتَيْنِ ؟ فَقَالَ لَهُ الرَّجُلُ: إِنِّي لَمْ أَكُنْ صَلَّيْتُ الرَّكْعَتَيْنِ اللَّتَيْنِ قَبْلَهُمَا ، فَصَلَّيْتُهُمَا . قَالَ: فَسَكَتَ النَّبِيُّ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ

Maksudnya: Nabi SAW melihat seorang lelaki yang solat dua rakaat selepas solat Subuh. Maka Baginda SAW bertanya kepadanya:

“Adakah engkau solat Subuh sebanyak dua kali?” Lelaki itu menjawab: “Aku tidak sempat solat sunat sebelum solat Subuh, maka aku menggantikannya.” Maka Nabi SAW pun diam.” – (Hadis Riwayat Abu Daud, No. 1267 dan Ibn Majah, No. 1209)

Peringatan Kepada Mereka Yang Tinggalkan Solat

Rasulullah SAW bersabda:

“Barangsiapa yang memudahkan dan mensia-sia akan sembahyang lima waktu, nescaya akan diseksa oleh Allah SWT dengan lima belas siksa. Enam didalam dunia, tiga ketika hendak mati, tiga didalam kubur, dan tiga lagi semasa waktu bangun dari kubur menuju akhirat.”

1. Enam Penderitaan Semasa di Dunia

Hidup berumur panjang namun kesunyian dari amalan kebajikan menyelubungi.
Rezeki terhenti di jalan.
Wajahnya terhapus dari kenangan orang-orang yang beriman.
Tidak terhimpun dalam doa orang-orang yang saleh.
Setiap tindakannya disia-siakan oleh Ilahi.
Doanya tidak diterima, permohonannya tidak dilunaskan oleh Ilahi.

2. Tiga Penderitaan Semasa Mendekati Kematian

Mati dalam keadaan terhina, tanpa sempat mengucapkan dua kalimah syahadah.
Disudahkan oleh haus, walaupun disuap dengan air laut, tetap hausnya tidak hilang.
Mati dalam keadaan kelaparan yang menggigil.

3. Tiga Penderitaan Semasa di Dalam Kubur

Kuburannya dipersempit oleh Ilahi sehingga tulang rusuk kanan bertemu dengan tulang rusuk kiri.
Salah satu pintu neraka dibukakan di dalam kuburnya.
Malaikat diwakilkan untuk menyiksanya sehingga hari kiamat, bersamaan dengan ular bernama Suju’al Akruk yang matanya dari neraka, kukunya dari besi neraka, panjang kukunya sejauh perjalanan sehari, dan suaranya seperti petir.

4. Semasa Hari Kiamat

Turun malaikat azab dari langit dengan rantai api neraka sepanjang tujuh puluh hasta, menusukkan rantai itu melalui mulutnya sehingga keluar dari duburnya, menghela sekali lagi melalui muka dan belakangnya.

Kesimpulan

Artikel bacadoa.my ini membicarakan kepentingan menunaikan solat sunat yang terlepas (qada) dalam Islam. Solat qada merujuk kepada melakukan solat yang terlewat sebagai ganti kepada solat fardhu yang terlepas. Agama Islam memberi ruang kepada umatnya untuk menunaikan solat qada sebagai bentuk rahmat dan kemudahan.

Menunaikan solat sunat yang terlepas merupakan amalan penting dalam Islam yang perlu diutamakan oleh setiap Muslim untuk mengelakkan daripada mendapat siksaan besar di dunia, di dalam kubur, dan semasa hari kiamat. Oleh itu, adalah penting untuk menghayati dan melaksanakan amalan solat ini dengan penuh kesungguhan.

Photo of author

Team Bacadoa

Team bacadoa.my terdiri daripada mereka yang memiliki pengalaman luas dalam bidang keagamaan. Kami berhasrat agar bacadoa.my dapat dijadikan sumber rujukan untuk membantu umat Islam dalam menjalankan ibadah harian mereka.