√ Hukum Ulang Surah Sama Bacaan Rasulullah Dalam Solat

Hukum Ulang Surah Sama Bacaan Rasulullah Dalam Solat – Adakah sama ada kita perlu mengulang surah dalam solat? Artikel ini akan menerangkan dengan lebih terperinci mengenai isu ini serta menyediakan contoh bacaan yang diamalkan oleh Rasulullah SAW semasa menunaikan solat.

Hukum Ulang Surah Sama Dalam Solat

Menurut ajaran agama, membaca surah setelah Al-Fatihah dalam sembahyang adalah sesuatu yang digalakkan walaupun surah itu pendek.

Namun, mengulangi bacaan surah yang sama dalam sembahyang adalah wajib.

Pandangan ini disokong oleh sebuah hadis lain yang disampaikan oleh Aisyah R.Anha, yang menyatakan:

أَنَّ رَسُولَ اللَّهِ -صلى الله عليه وسلم- بَعَثَ رَجُلاً عَلَى سَرِيَّةٍ ، وَكَانَ يَقْرَأُ لأَصْحَابِهِ فِى صَلاَتِهِمْ فَيَخْتِمُ بِ (قُلْ هُوَ اللَّهُ أَحَدٌ) فَلَمَّا رَجَعُوا ذُكِرَ ذَلِكَ لِرَسُولِ اللَّهِ -صلى الله عليه وسلم- فَقَالَ « سَلُوهُ لأَىِّ شَىْءٍ يَصْنَعُ ذَلِكَ ». فَسَأَلُوهُ فَقَالَ لأَنَّهَا صِفَةُ الرَّحْمَنِ فَأَنَا أُحِبُّ أَنْ أَقْرَأَ بِهَا. فَقَالَ رَسُولُ اللَّهِ صلى الله عليه وسلم : أَخْبِرُوهُ أَنَّ اللَّهَ يُحِبُّهُ

Maksudnya: “Bahawa Rasulullah SAW telah mengutuskan seorang lelaki sebagai pemimpin kepada satu pasukan tentera. Dalam mengerjakan solat berjemaah, beliau (menjadi imam dan) selalu membacakan Al-Quran lalu mengakhirinya dengan bacaan surah al-Ikhlas.

Apabila mereka kembali, perkara tersebut telah dilaporkan kepada Rasulullah SAW, lalu Baginda SAW bersabda: “Mintalah penjelasan daripadanya kenapa beliau berbuat demikian?”

Mereka pun bertanya kepada Sahabat berkenaan lalu beliau menjawab: “Kerana surah tersebut (mengandungi penjelasan berkenaan) sifat Allah, sebab itulah saya suka untuk sentiasa membacanya.”

Lantas Rasulullah SAW pun bersabda: “Beritahukanlah kepada beliau bahawa Allah mengasihinya.” – (Hadis Riwayat al-Bukhari, No. 7375 dan Muslim, No. 1926)

Jadi, adalah wajar bagi sesiapa yang sedang menunaikan solat untuk mengulangi surah daripada surah-surah dalam al-Quran yang dibacanya semasa rakaat pertama.

Walau bagaimanapun, adalah lebih utama untuk membaca surah yang berbeza atau ayat yang berbeza, mengikut kebanyakan amalan Rasulullah SAW ketika membaca selepas Al-Fatihah dalam solat.

Jenis Bacaan Surah Yang Afdhal Dalam Solat

Di antara dua pilihan, membaca sebuah surah pendek namun lengkap atau hanya sebahagian daripada ayat surah yang lebih panjang semasa sembahyang, manakah yang lebih utama?

Menyempurnakan bacaan surah secara penuh, walaupun ia hanya beberapa ayat, selepas membaca surah Al-Fatihah dalam setiap rakaat, adalah lebih utama berbanding hanya membaca sebahagian daripada ayat-ayat tertentu daripada mana-mana surah.

Walaupun demikian, adalah diharuskan untuk membaca sebahagian daripada ayat-ayat surah semasa sembahyang.

Dan kita akan tetap diberi ganjaran sunat walaupun hanya membaca satu ayat daripadanya.

Walau bagaimanapun, menurut pandangan Imam Ibn Hajar al-Haitami, yang terbaik adalah membaca sekurang-kurangnya tiga ayat.

Bacaan Rasulullah Dalam Solat

Mari kita pelajari dan sampaikan kepada diri kita sendiri dan generasi muda mengenai surah-surah yang Rasulullah SAW bacakan semasa solat. Maklumat ini bersumber daripada beberapa hadis yang telah diriwayatkan. Walaubagaimanapun, kita juga dibenarkan untuk membaca surah lain jika kita berkehendak.

1. Surah Yang dibacakan Semasa Solat Subuh

Menurut riwayat hadis, Rasulullah SAW pernah membaca beberapa surah semasa solat subuh, antaranya:

“Dan diriwayatkan daripada Nabi SAW sesungguhnya Baginda membaca surah Al-Waqiah di dalam solat subuh.” – (Hadis Riwayat Al-Tirmizi)

Dalam catatan yang berbeza, Rasulullah SAW juga disebut telah membaca surah Al-Zalzalah (Hadis Riwayat Abu Daud), surah Al-Takwir (Hadis Riwayat Tirmizi), dan surah Qaf (Hadis Riwayat Muslim).

Pada setiap hari Jumaat, Baginda membaca surah Al-Sajadah dan surah Al-Insan (Hadis Riwayat Bukhari).

2. Bacaan Surah Dalam Solat Zohor & Asar

Semasa melaksanakan solat Zohor dan Asar, Rasulullah SAW telah membacakan beberapa surah berdasarkan riwayat hadis yang tercatat. Surah-surah tersebut termasuklah:

“Daripada Jabir bin Samurah, sesungguhnya Rasulullah membaca di dalam solat zohor dan asar surah Al-Buruj dan surah Al-Tariq dan yang seumpamanya.” – (Hadis Riwayat Al-Tirmizi)

Dalam catatan lain yang diceritakan, Rasulullah SAW juga dilaporkan membaca surah Al-Lail (Hadis yang diriwayatkan oleh Muslim) dan surah Al-Insyiqaq (Hadis yang diriwayatkan oleh Ibn Khuzaimah).

3. Bacaan Surah Ketika Solat Maghrib

Dari catatan yang ada, Rasulullah SAW sesekali mengamalkan membaca surah-surah pendek (contohnya, surah Al-Tin) semasa menunaikan solat maghrib. Abu Hurairah menyatakan:

“Dan Rasulullah membaca dalam solat maghrib yang pendek-pendek.” – (Hadis Riwayat Al-Nasa’i)

Walau bagaimanapun, dalam catatan yang lain, terdapat riwayat yang menunjukkan bahawa Rasulullah SAW juga membaca surah yang panjang semasa solat maghrib, seperti Al-A’raf, Al-Ma’idah, Al-Anfal, Al-Tur, dan Al-Mursalat.

4. Bacaan Surah Dalam Solat Isyak

Menurut catatan hadis yang dikenali, Rasulullah SAW pada suatu ketika membaca beberapa surah ketika menunaikan solat Isyak. Antara surah-surah yang beliau bacakan adalah:

“Daripada Buraidah RA, Rasulullah SAW membaca di dalam solat isyak ialah surah Al-Syams dansurah yang sepertinya.” – (Hadis Riwayat Al-Tirmizi)

Menurut catatan Al-Imam Al-Bukhari, Rasulullah juga telah menasihatkan Saidina Muaz untuk melazimkan bacaan surah Al-Syams dan Al-Layl. (Riwayat Hadis Al-Bukhari)

Kesimpulan

Artikel bacadoa.my tersebut menyimpulkan bahawa dalam solat, adalah disyariatkan untuk membaca surah setelah Al-Fatihah dan disunatkan untuk tidak mengulangi surah yang sama. Lebih baik jika membaca surah secara penuh selepas Al-Fatihah daripada hanya sebahagian.

Dalam solat fardu, terdapat beberapa surah yang disebutkan dalam hadis yang dibaca oleh Rasulullah SAW. Walau bagaimanapun, selain dari surah-surah tersebut, umat Islam juga diberi kebebasan untuk membaca surah lain yang dikehendaki dalam solat mereka.

Photo of author

Team Bacadoa

Team bacadoa.my terdiri daripada mereka yang memiliki pengalaman luas dalam bidang keagamaan. Kami berhasrat agar bacadoa.my dapat dijadikan sumber rujukan untuk membantu umat Islam dalam menjalankan ibadah harian mereka.