√ Qunut Nazilah Bagi Umat Muslim (Dalam Rumi dan Maksudnya)

Qunut Nazilah – Bagaimanakah cara membaca doa qunut nazilah yang sesuai untuk digunakan dalam kehidupan sehari-hari?

Dalam artikel kali ini, kami ingin berkongsi dengan anda mengenai bacaan lengkap doa ini beserta terjemahannya untuk diamalkan dalam rutin harian anda.

Apa Itu Qunut Nazilah

Qunut nazilah mengambil asal dari perkataan Qunut yang merujuk kepada berdoa semasa berdiri dalam solat. Manakala, nazilah pula bermaksud musibah yang sangat berat.

Doa ini adalah satu doa yang dilakukan semasa solat dengan tujuan untuk meminta pertolongan dan perlindungan daripada Allah SWT daripada bencana, musibah, atau ujian yang menimpa umat Islam atau masyarakat secara keseluruhannya.

Biasanya, doa ini dilakukan dengan mengangkat tangan di hadapan Allah SWT, sama seperti doa qunut semasa solat subuh.

Doa ini biasanya dilakukan dalam solat berjemaah selepas rukuk kedua pada rakaat terakhir sebelum sujud.

Doa in iboleh diucapkan secara bebas, meminta perlindungan dan bantuan dari Allah SWT dalam bahasa Arab atau bahasa ibunda masing-masing.

Kandungan doa ini boleh berubah-ubah bergantung kepada situasi dan keadaan yang dialami oleh umat Islam atau masyarakat pada masa itu.

Dalil Tentang Bacaan Qunut Ini

Dalam riwayat Rasulullah SAW, diceritakan bahawa Baginda SAW pernah mengamalkan doa qunut ini ketika terjadi pengkhianatan dan pembunuhan terhadap beberapa sahabat Baginda SAW.

Beberapa riwayat hadis mengisahkan kejadian tersebut, salah satunya yang diriwayatkan dari Anas bin Malik RA, yang menyebut:

أَنَّ رِعْلاً، وَذَكْوَانَ وَعُصَيَّةَ وَبَنِي لَحْيَانَ اسْتَمَدُّوا رَسُولَ اللَّهِ صلى الله عليه وسلم عَلَى عَدُوٍّ، فَأَمَدَّهُمْ بِسَبْعِينَ مِنَ الأَنْصَارِ، كُنَّا نُسَمِّيهِمُ الْقُرَّاءَ فِي زَمَانِهِمْ، كَانُوا يَحْتَطِبُونَ بِالنَّهَارِ وَيُصَلُّونَ بِاللَّيْلِ، حَتَّى كَانُوا بِبِئْرِ مَعُونَةَ قَتَلُوهُمْ، وَغَدَرُوا بِهِمْ، فَبَلَغَ النَّبِيَّ صلى الله عليه وسلم، فَقَنَتَ شَهْرًا يَدْعُو فِي الصُّبْحِ عَلَى أَحْيَاءٍ مِنْ أَحْيَاءِ الْعَرَبِ، عَلَى رِعْلٍ وَذَكْوَانَ وَعُصَيَّةَ وَبَنِي لَحْيَانَ‏.‏

Maksudnya: “Bahawasanya Ri’lan, Zakwan, Usaiyah dan puak Lahyan meminta bantuan daripada Nabi SAW untuk menyediakan kepada mereka beberapa orang lelaki untuk memerangi musuh mereka.

Maka Baginda SAW menghantarkan kepada mereka tujuh puluh orang lelaki dari golongan Ansar yang dikenali sebagai Al-Qura’ (penghafaz al-Quran). Maka mereka ini membantu untuk mengumpul kayu api pada siang, dan bermunajat kepada Allah pada waktu malam.

Ketika mana mereka (golongan Ansar) sedang berada di lembah Ma’una, mereka dibunuh dan dikhianati.

Apabila berita ini sampai kepada Rasulullah, baginda membaca qunut (nazilah) selama sebulan dalam solat subuh mendoakan (kecelakaan) ke atas puak arab, Ri’lan, Zakwan, Usaiyah dan puak Lahyan.” – (Hadis Riwayat al-Bukhari, No. 4090)

Bacaan Qunut Nazilah

اللهم اِنا نَجْعَلُك فى نُحُورِ أعداءِنَا و نَعُوذُ بِك مِن شُرُورِهِم اللهم بَدِّدْ شَمْلَهُم و فَرِّقْ جَمْعَهم و شَتِّتْ كَلِمَتَهم و زَلْزِلْ أَقْدَامَهم و سَلِّطْ عليهم كَلْبًا مِن كِلَابِك يا قهَّار , يا جبَّار , يا مُنْتَقِم , يا الله , يا الله , يا الله اللهم يا مُنْزِلَ الكتاب يا مُجْرِىَ السَحاب يا هَازِمَ الأحزاب اِهزِمهم اِهزِمهم اِهزِمهم وانصُرْنا عليهم

Allahumma ‘innâ naj ‘aluka fi nuĥuri ‘a‘-dâ ‘innâ. Wa na ‘użu bika min syuru rihim. Allahumma baddid syam lahum. Wa farriq jam ‘ahum. Wa syattit kalimata hum. Wa zal zil ‘aqdâ mahum.

Wa salliţ ‘alayhim kalbân min kilâbik. Yâ Qahhâr‚ Ya Jabbâr‚ Yâ Muntaqimu. Yâ Allahu‚ Yâ Allahu‚ Yâ Allah. Allahumma Yâ Mun Zilal Kitâb. Yâ Mujriyas Saĥâb. Yâ Hazimal Ahzab. Ihzim hum. Ihzim hum. Ihzim hum. Wan surnâ ‘alayhim.

Maksudnya: “Ya Allah kami letakkan kamu di batang leher musuh-musuh kami dan kami berlindung denganmu dari kejahatan mereka. Ya Allah hancurkan kumpulan mereka. Ya Allah pecahkan pakatan mereka. Ya Allah leburkan pendirian mereka. Ya Allah musnahkan langkah mereka. Cengkamkan anjing-anjingmu kepada mereka. Ya Allah yang maha memaksa. Ya Allah yang maha perkasa. Ya Allah yang maha membalas. Ya Allahu, ya Allahu, ya Allah. Yang turunkan kitab, yang gerakkan awan, yang tewaskan tentera Ahzab. Kalahkan mereka, kalahkan mereka, kalahkan mereka. Dan kemenangan untuk kami.”

Tatacara Membaca Qunut Nazilah

Berikut adalah garis panduan untuk pelaksanaan solat Qunut Nazilah:

  1. Sila pilih sama ada ingin membaca solat secara perlahan seperti solat Zohor dan Asar, atau secara nyaring seperti solat Subuh, Maghrib, dan Isyak.
  2. Qunut Nazilah hanya wajib dalam solat fardhu dan tidak dalam solat sunat.
  3. Anda boleh membaca Qunut Nazilah semasa solat berjemaah atau bersendirian. Jika dalam solat berjemaah, imam perlu membacanya dengan suara nyaring dan makmum mengaminkan doa tersebut. Jika solat bersendirian, bacalah dengan perlahan.
  4. Bacalah Qunut Nazilah pada rakaat terakhir semasa i’tidal, selepas bangun dari rukuk.
  5. Sunatkan untuk mengangkat kedua tangan semasa berdoa.
  6. Anda juga boleh membaca Qunut Nazilah di luar solat secara berkumpulan.

Khasiat Qunut Nazilah

Doa Qunut nazilah amat bernilai dengan berbagai faedah yang dapat diperolehi oleh orang yang melaksanakannya. Beberapa manfaat utama doa Qunut nazilah termasuklah:

1. Memohon Bantuan dan Perlindungan dari Allah

Doa Qunut nazilah merupakan satu bentuk permohonan kepada Allah SWT untuk memberikan perlindungan dan pertolongan dalam menghadapi bencana, musibah, atau ujian yang menimpa umat Islam atau masyarakat secara keseluruhannya.

Dengan melaksanakan doa ini, kita mengakui kelemahan dan ketergantungan kita kepada Allah, serta memohon perlindungan dari-Nya.

2. Memperkuat Hubungan dengan Allah

Dengan menyampaikan doa Qunut nazilah, kita berinteraksi secara langsung dengan Allah SWT, menunjukkan rasa takut, tunduk, dan kerendahan hati kita kepada-Nya.

Ini dapat mengukuhkan hubungan spiritual kita dengan Allah, serta meningkatkan keimanan dan ketakwaan.

3. Menyuarakan Perasaan dan Keprihatinan

Doa Qunut nazilah juga memberikan platform kepada umat Islam untuk mengungkapkan perasaan dan keprihatinan mereka terhadap bencana dan musibah yang berlaku di dunia.

Dalam doa ini, kita dapat mengekspresikan rasa simpati, empati, dan kasih sayang kita terhadap sesama manusia yang sedang menderita.

4. Mengurangkan Kecemasan dan Kegelisahan

Ketika berdepan dengan bencana atau musibah, sering kali kita merasa cemas, gelisah, dan khawatir.

Dengan melaksanakan doa Qunut nazilah, kita dapat membantu meredakan kecemasan dan kegelisahan tersebut kerana kita meletakkan segala urusan kepada Allah dan memohon pertolongan dari-Nya.

Ini memberikan ketenangan dan kelegaan hati yang bersumber dari keyakinan bahawa Allah adalah Pemberi kekuatan dan penyelesaian.

5. Mendorong Kepedulian Sosial

Doa Qunut nazilah juga dapat mendorong umat Islam untuk menjadi lebih peduli dan bertindak dalam membantu sesama yang terkena dampak bencana atau musibah.

Melalui doa ini, kita diingatkan akan tanggungjawab kita sebagai umat Islam untuk saling membantu, menyokong, dan merawat satu sama lain dalam menghadapi cabaran.

Kesimpulan

Ringkasan Artikel bacadoa.my Doa Qunut Nazilah dibaca semasa solat untuk memohon perlindungan Allah dari bencana atau musibah yang menimpa umat Islam. Amalan ini diambil dari sunnah Rasulullah SAW dan termasuk tatacara khusus seperti membaca dengan suara perlahan atau nyaring, serta mengangkat tangan semasa berdoa.

Melaksanakan doa ini memberi faedah seperti memperkuatkan hubungan dengan Allah, mengekspresikan keprihatinan terhadap musibah, dan menggalakkan kepedulian sosial dalam membantu mereka yang terkena dampak.

Photo of author

Team Bacadoa

Team bacadoa.my terdiri daripada mereka yang memiliki pengalaman luas dalam bidang keagamaan. Kami berhasrat agar bacadoa.my dapat dijadikan sumber rujukan untuk membantu umat Islam dalam menjalankan ibadah harian mereka.