√ Inilah Pelayanan Pasangan Romantik Cara Rasulullah

Romantik Cara Rasulullah – Membimbing pasangan dalam hubungan romantik mengikut teladan Rasulullah akan memberikan keberkatan dan kebahagiaan yang lebih dalam kehidupan perkahwinan.

Dalam artikel ini, kami ingin berkongsi beberapa tip romantik yang diilhamkan oleh cara Rasulullah berinteraksi dengan pasangannya.

1. Pakaikan Wangian Pada Suami

Daripada Saidatina Aisyah RA, isteri Rasulullah SAW, katanya:

كُنْتُ أُطيِّبُ رَسُولَ اللَّهِ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ لِإِحْرَامِهِ حِينَ يُحْرِمُ، وَلِحَلِّهِ قَبْلَ أَنْ يَطُوفَ بِالْبَيْت.

Maksudnya: “Dulu aku memakaikan wangian pada Rasulullah sempena mengerjakan ihram sebelum Baginda berihram. Begitu juga sempena tahalul sebelum Baginda bertawaf di Baitullah.” (Hadis Riwayat Bukhari, hadis sahih)

2. Berkongsi Makanan

Daripada Saidatina Aisyah RA, beliau menceritakan:

كُنْتُ أَشْرَبُ وَأَنَا حَائِضٌ ثُمَّ أَناوِلُهُ النَّبِيِّ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ فَيَضَعُ فَاهُ عَلَى مَوْضِعِ فِيَّ فَيَشْرَبُ. وَأَتَعَرَّقُ الْعَرْقُ وَأَنا حَائِضٌ. ثُمَّ أُنَاوِلُهُ النَّبِيَّ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ فَيَضَعُ فَاهُ عَلَى مَوْضِعِ فِيَّ

Maksudnya: “Pernah aku minum air, dan pada ketika itu aku haid. Kemudian aku berikan bekas minuman itu kepada Nabi lantas Baginda meletakkan mulutnya di tempat mulutku tadi lalu minum. Pernah juga aku makan daging, dan pada ketika itu aku haid. Kemudian aku berikannya kepada Nabi lantas Baginda meletakkan mulutnya di tempat mulutku.” (Hadis Riwayat Muslim, hadis sahih)

3. Bantu Isteri di Rumah

Daripada Al-Iswad bin Yazid RA berkata, beliau bertanya kepada Saidatina Aisyah RA:

مَا كَانَ النَّبِيُّ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ يَصْنَعُ فِي الْبَيْتِ؟ قَالَتْ: كَانَ يَكُونُ فِي مِهْنَةِ أَهْلِهِ. فَإِذَا سَمِعَ الْأَذَانَ خَرَجَ

Maksudnya: “Apa yang Nabi SAW buat ketika berada di rumah?’. Beliau pun menjawab, ‘Baginda membantu kerja isterinya. Kemudian sebaik mendengar azan, Baginda pun keluar.”

4. Gosok Gigi Sebelum Jumpa Isteri

Daripada Al-Miqdam bin Syuraih, daripada ayahnya, “Ayah pernah bertanya Saidatina Aisyah RA;

بِأَيِّ شَيْءٍ كَانَ يَبْدَأُ النَّبِيُّ صَلَّى الله عَلَيْهِ وَسَلَّمَ إِذَا دَخَلَ بَيْتَهُ؟ قَالَتْ: بِالسَّوَاكِ

Maksudnya: “Apa yang Nabi SAW lakukan terlebih dahulu ketika hendak masuk ke rumahnya?” Beliau menjawab, ‘Bersiwak!” (Hadis Riwayat Muslim, hadis sahih)

5. Menggunakan Panggilan Mesra

Daripada Saidatina Aisyah RA, katanya Rasulullah SAW bertanya kepadanya:

مَا لَكَ؟ يَا عَائِشُ، حَشْيَا رَابِيَةً

Maksudnya: “Wahai Aisy, mengapa dengan awak ini? Tercungap-cungap nampaknya!” (Hadis Riwayat Muslim, hadis sahih)

6. Isteri Sangat Prihatin Dengan Tabiat Suami

Daripada Saidatina Aisyah RA, katanya:

كَانَ النَّبِيُّ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ يُعْجِبُهُ التَّيَمُّنُ فِي تَنَعُّلِهِ وَتَرَجُّلِهِ وَطُهُورِهِ وَفِي شَأْنِهِ كُلِّهِ

Maksudnya: ”Nabi SAW sangat suka melakukan sesuatu bermula dengan kanan, baik ketika memakai kasut, menyikat rambut, bersuci dan dalam apa sahaja urusannya.” (Hadis Riwayat Al-Bukhari, hadis sahih)

7. Suami Tidak Pulang Mengejut

Daripada Anas RA,

كَانَ النَّبِيُّ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ لَا يَطْرُقُ أَهْلَهُ. كَانَ لَا يَدْخُلُ إِلَّا غُدْوَةً أَوْ عَشِيَّةً

Maksudnya: “Nabi tidak pernah pulang ke pangkuan keluarganya secara mengejut malam-malam. Baginda tidak akan sampai di rumah melainkan pada waktu pagi atau petang.” (Hadis Riwayat Bukhari, hadis sahih)

Kesimpulan

Artikel bacadoa.my ini menyimpulkan bahawa mengambil teladan daripada cara Rasulullah SAW membimbing hubungan romantik dengan pasangan boleh membawa lebih banyak keberkatan dan kebahagiaan dalam kehidupan perkahwinan.

Terdapat beberapa tip romantik yang kita boleh ambil contoh daripada Rasulullah SAW, seperti berkongsi makanan dengan pasangan, menggunakan wangian pada suami, menyikat gigi sebelum berjumpa dengan isteri, membantu isteri di rumah, memperhatikan tabiat suami, menggunakan panggilan mesra, dan tidak pulang secara mengejut pada malam hari. Kesemua tindakan ini menunjukkan kesetiaan, perhatian, dan kasih sayang antara suami dan isteri, yang merupakan asas kepada harmoni dan kebahagiaan dalam perkahwinan.

Photo of author

Team Bacadoa

Team bacadoa.my terdiri daripada mereka yang memiliki pengalaman luas dalam bidang keagamaan. Kami berhasrat agar bacadoa.my dapat dijadikan sumber rujukan untuk membantu umat Islam dalam menjalankan ibadah harian mereka.