√ Perlu diketahui, Inilah Beberapa Nasihat Luqman Al Hakim

Nasihat Luqman Al Hakim – Surah Luqman adalah salah satu surah dalam Al-Quran yang terdiri daripada 34 ayat, dan ia merupakan surah ke-31 dalam susunan Al-Quran. Kandungan ayat-ayat dalam surah ini merangkumi pesanan dan nasihat yang diberikan oleh Luqman Al-Hakim kepada anak-anaknya untuk diamalkan dalam kehidupan.

Siapakah Luqman Al-Hakim ini sebenarnya? Dan apakah nasihat yang beliau berikan? Artikel ini akan mengupas lebih lanjut mengenai wasiat yang ditinggalkan oleh Luqman untuk kita.

Siapakah Luqman Al-Hakim

Luqman Al-Hakim adalah seorang hamba Allah yang saleh dan sangat bertakwa. Beliau dianugerahkan dengan ilmu pengetahuan yang tinggi, kebijaksanaan, pemahaman agama yang mendalam, dan kedudukan yang tinggi. Menurut catatan sejarah, Luqman Al-Hakim hidup pada zaman Nabi Daud AS.

Gelaran “Al-Hakim” diberikan kepadanya kerana kata-kata bijak yang dilontarkan dan kebijaksanaannya yang memberi pengajaran kepada manusia. Nasihat-nasihat Luqman Al-Hakim yang terdapat dalam surah Luqman boleh menjadi panduan bagi ibu bapa dalam mendidik anak-anak, terutamanya dalam era moden yang penuh dengan cabaran.

Adakah Luqman Seorang Nabi?

Konsensus di kalangan para cendekiawan agama menyatakan bahawa Allah SWT telah memberikan Luqman Al-Hakim kebijaksanaan dan nasihat melalui Al-Quran. Mayoriti ulama percaya bahawa Luqman adalah seorang wali, bukan seorang Nabi.

Ibn Kathir berkata: Para ulama’ Salaf berbeza pendapat tentang Luqman, apakah dia seorang Nabi atau seorang hamba yang soleh yang bukan Nabi? Dalam hal ini terdapat dua pendapat dan majoriti berpendapat dengan pendapat kedua (iaitu orang yang soleh). – [Lihat Tafsir al-Qur’an al-‘Azim, 12/348]

Imam al-Nawawi berkata, “Para ulama berbeza pendapat berkenaan kenabian Luqman al-Hakim. Abu Ishaq al-Tsa’labi berkata, ‘Ulama bersepakat bahawa Luqman al-Hakim ialah orang bijaksana atau ahli hikmah dan bukan seorang nabi. Manakala Ikrimah pula berkata, bahawa Luqman ialah seorang nabi. Hanya beliau sahaja yang berpandangan dengan hal tersebut.” – [Lihat Syarh Sahih Muslim, oleh Imam al-Nawawi, 2/503]

Setelah meneliti pelbagai pendapat, kami cenderung kepada pendapat jumhur di kalangan sahabat dan ulama’ yang mengatakan bahawa Luqman al-Hakim seorang hamba yang soleh dan bukan seorang Nabi. Justeru, pendapat seperti Ikrimah dan al-Sya’bi adalah lemah. Inilah juga yang disokong oleh Imam al-Nawawi dan Ibn Kathir.” – [Rujuk Fatwa Dar al-Ifta’ al-Misriyyah, no. 9211].

Pesanan & Nasihat Luqman Al-Hakim

Satu petua yang bijak dari Luqman Al-Hakim yang patut kita teladani dalam mendidik anak-anak adalah mengajarkan mereka untuk:

1. Menghindari syirik kepada Allah

Allah SWT menyatakan dalam Al-Quran:

وَإِذْ قَالَ لُقْمَانُ لِابْنِهِ وَهُوَ يَعِظُهُ يَا بُنَيَّ لَا تُشْرِكْ بِاللَّهِ إِنَّ الشِّرْكَ لَظُلْمٌ عَظِيمٌ

Maksudnya: “Dan (ingatlah) ketika Luqman berkata kepada anaknya, semasa ia memberi nasihat kepadanya:” Wahai anak kesayanganku, janganlah engkau mempersekutukan Allah (dengan sesuatu yang lain), sesungguhnya perbuatan syirik itu adalah satu kezaliman yang besar.” – (Surah Luqman, ayat 13)

Prinsip utama bagi seorang Muslim ialah konsep kepercayaan kepada Allah SWT yang tidak dicampurkan dengan apa-apa perkara atau entiti lain. Ini adalah asas yang ditekankan dalam kalimah syahadah yang diucapkan dengan sungguh-sungguh dan dipegang erat dalam hati. Apabila seseorang mula menaruh sekutu bagi Allah, maka prinsip asas Islam dan keyakinannya kepada tauhid tercalar dengan itu.

2. Sentiasa Bersyukur Dengan Nikmat Yang diberikan Allah

Allah SWT berfirman di dalam Al-Quran:

وَلَقَدْ ءَاتَيْنَا لُقْمَـٰنَ ٱلْحِكْمَةَ أَنِ ٱشْكُرْ لِلَّهِ ۚ وَمَن يَشْكُرْ فَإِنَّمَا يَشْكُرُ لِنَفْسِهِۦ ۖ وَمَن كَفَرَ فَإِنَّ ٱللَّهَ غَنِىٌّ حَمِيدٌۭ

Maksudnya: “Dan sesungguhnya Kami telah memberi kepada Luqman, hikmat kebijaksanaan, (serta Kami perintahkan kepadanya): Bersyukurlah kepada Allah (akan segala nikmatNya kepadamu)”. Dan sesiapa yang bersyukur maka faedahnya itu hanyalah terpulang kepada dirinya sendiri, dan sesiapa yang tidak bersyukur (maka tidaklah menjadi hal kepada Allah), kerana sesungguhnya Allah Maha Kaya, lagi Maha Terpuji.” – (Surah luqman, ayat 12)

Rezeki itu datang dalam pelbagai rupa. Tidak semuanya berbentuk wang ringgit atau kekayaan material. Namun, setiap wang dan harta adalah anugerah dari-Nya. Rezeki dapat berupa kesihatan yang baik, cinta dan kasih sayang, kelancaran dalam urusan hidup, dan banyak lagi.

3. Berterima Kasih Kepada Ibu Bapa

Allah SWT berfirman di dalam Al-Quran:

وَوَصَّيْنَا ٱلْإِنسَـٰنَ بِوَٰلِدَيْهِ حَمَلَتْهُ أُمُّهُۥ وَهْنًا عَلَىٰ وَهْنٍۢ وَفِصَـٰلُهُۥ فِى عَامَيْنِ أَنِ ٱشْكُرْ لِى وَلِوَٰلِدَيْكَ إِلَىَّ ٱلْمَصِيرُ

Maksudnya: “Dan Kami wajibkan manusia berbuat baik kepada kedua ibu bapanya; ibunya telah mengandungnya dengan menanggung kelemahan demi kelemahan (dari awal mengandung hingga akhir menyusunya), dan tempoh menceraikan susunya ialah dalam masa dua tahun; (dengan yang demikian) bersyukurlah kepadaKu dan kepada kedua ibubapamu; dan (ingatlah), kepada Akulah jua tempat kembali (untuk menerima balasan).” – (Surah Luqman, ayat 14)

Ibu serta bapa merupakan individu yang telah mengorbankan banyak hal dalam usaha membesarkan anak agar menjadi individu yang berdaya guna.

4. Tidak Melakukan Perkara Mungkar Walaupun Atas Arahan Ibu Bapa

Allah SWT berfirman di dalam Al-Quran:

وَإِن جَـٰهَدَاكَ عَلَىٰٓ أَن تُشْرِكَ بِى مَا لَيْسَ لَكَ بِهِۦ عِلْمٌۭ فَلَا تُطِعْهُمَا ۖ وَصَاحِبْهُمَا فِى ٱلدُّنْيَا مَعْرُوفًۭا ۖ وَٱتَّبِعْ سَبِيلَ مَنْ أَنَابَ إِلَىَّ ۚ ثُمَّ إِلَىَّ مَرْجِعُكُمْ فَأُنَبِّئُكُم بِمَا كُنتُمْ تَعْمَلُونَ

Maksudnya: “Dan jika mereka berdua mendesakmu supaya engkau mempersekutukan denganKu sesuatu yang engkau – dengan fikiran sihatmu – tidak mengetahui sungguh adanya maka janganlah engkau taat kepada mereka; dan bergaulah dengan mereka di dunia dengan cara yang baik. Dan turutlah jalan orang-orang yang rujuk kembali kepadaKu (dengan tauhid dan amal-amal yang soleh). Kemudian kepada Akulah tempat kembali kamu semuanya, maka Aku akan menerangkan kepada kamu segala yang kamu telah kerjakan.” – (Surah Luqman, ayat 15)

Walaupun ibu bapa adalah manusia biasa, mereka juga hamba Allah SWT yang tidak terlepas dari kesilapan. Oleh itu, sebagai anak, kita harus memahami perbezaan antara perilaku yang dianjurkan oleh Islam dengan tindakan yang bertentangan dengan ajaran agama dan boleh mendatangkan dosa kepada kita.

5. Menuruti Jalan Orang-orang Yang Bertaqwa

Laluan bagi individu yang beriman dan beramal soleh adalah jalan yang lurus dan diberkati. Mereka yang meniti jalannya akan diberi ganjaran syurga yang penuh dengan kebahagiaan dan nikmat di sisi Allah Yang Maha Mulia.

6. Ingat Kepada Mati

Dalam surah Luqman ayat 15, dijelaskan dengan jelas bahawa manusia akan kembali kepada Pencipta mereka dan segala amalan yang telah mereka lakukan akan diberitahu kepada mereka. Pesanan ini mengingatkan kita tentang kepentingan mengingati kematian, supaya kita sentiasa bersedia untuk menghadap Allah SWT dengan amal yang baik sebagai bekal kita di akhirat nanti.

7. Allah Maha Mengetahui segala amal yang diperbuat

Allah SWT berfirman di dalam Al-Quran:

يَـٰبُنَىَّ إِنَّهَآ إِن تَكُ مِثْقَالَ حَبَّةٍۢ مِّنْ خَرْدَلٍۢ فَتَكُن فِى صَخْرَةٍ أَوْ فِى ٱلسَّمَـٰوَٰتِ أَوْ فِى ٱلْأَرْضِ يَأْتِ بِهَا ٱللَّهُ ۚ إِنَّ ٱللَّهَ لَطِيفٌ خَبِيرٌۭ

Maksudnya: “(Luqman menasihati anaknya dengan berkata): “Wahai anak kesayanganku, sesungguhnya jika ada sesuatu perkara (yang baik atau yang buruk) sekalipun seberat bijih sawi, serta ia tersembunyi di dalam batu besar atau di langit atau pun di bumi, sudah tetap akan dibawa oleh Allah (untuk dihakimi dan dibalasNya); kerana sesungguhnya Allah Maha Halus pengetahuanNya; lagi Amat Meliputi akan segala yang tersembunyi.” – (Surah Luqman, ayat 16)

8. Solat Adalah Tiang Agama

Menunaikan solat adalah langkah utama yang akan dipertimbangkan pada hari penghakiman di akhirat. Ia serupa dengan sebuah akaun bank yang mencatat semua transaksi. Apabila Allah menerima solat seseorang, semua amalan baik yang dilakukan sepanjang hayatnya akan diterima dengan penuh ganjaran. Sebaliknya, jika solat tidak diterima, amalan lain juga mungkin ditolak.

Allah SWT menyatakan dalam Al-Quran:

يَـٰبُنَىَّ أَقِمِ ٱلصَّلَوٰةَ وَأْمُرْ بِٱلْمَعْرُوفِ وَٱنْهَ عَنِ ٱلْمُنكَرِ وَٱصْبِرْ عَلَىٰ مَآ أَصَابَكَ ۖ إِنَّ ذَٰلِكَ مِنْ عَزْمِ ٱلْأُمُورِ

Maksudnya: “”Wahai anak kesayanganku, dirikanlah sembahyang, dan suruhlah berbuat kebaikan, serta laranglah daripada melakukan perbuatan yang mungkar, dan bersabarlah atas segala bala bencana yang menimpamu. Sesungguhnya yang demikian itu adalah dari perkara-perkara yang dikehendaki diambil berat melakukannya.” – (Surah Luqman, ayat 17)

Kesimpulan

Artikel bacadoa.my ini mengisahkan kisah dan nasihat Luqman Al-Hakim, seorang hamba Allah yang dihormati kerana kebijaksanaannya semasa zaman Nabi Daud AS. Beliau, yang dikenali sebagai “Al-Hakim”, memberikan nasihat yang bijaksana kepada manusia, dan kebanyakan ulama percaya bahawa beliau adalah seorang wali Allah yang berhikmah.

Nasihat-nasihatnya yang terdapat dalam Surah Luqman, seperti menghindari syirik, bersyukur kepada Allah, berbakti kepada ibu bapa, dan meniti jalan orang-orang yang bertaqwa, memberikan panduan penting, terutamanya dalam mendidik anak-anak dan menghadapi cabaran kehidupan moden, serta menetapkan prinsip-prinsip utama Islam untuk diamalkan dalam kehidupan seharian.

Photo of author

Team Bacadoa

Team bacadoa.my terdiri daripada mereka yang memiliki pengalaman luas dalam bidang keagamaan. Kami berhasrat agar bacadoa.my dapat dijadikan sumber rujukan untuk membantu umat Islam dalam menjalankan ibadah harian mereka.