√ Nama Yang Dilarang Dalam Islam: Wajib Ketahui

Nama Yang Dilarang Dalam Islam – Dalam kegembiraan kita memilih nama untuk bayi, penting untuk tidak membuat kesilapan dengan memilih nama yang bertentangan dengan ajaran Islam.

Apakah contoh-contoh nama yang dilarang dalam Islam?

Dalam artikel kali ini, kami ingin berkongsi dengan anda jenis-jenis nama yang tidak dibenarkan dalam Islam yang perlu anda ambil perhatian.

Himpunan Nama Yang dilarang Dalam Islam

1. Nama-nama yang Tidak Layak

Terdapat dua kategori nama yang perlu dielakkan dengan berhati-hati. Pertama, nama yang bertentangan dengan ajaran agama Islam. Kedua, nama yang tidak membawa makna baik.

Sebagai contoh, nama-nama seperti Harb (perang), Himar (keldai), dan Kalb (anjing).

2. Nama-nama Allah

Setiap umat Islam pasti mengenali 99 nama Allah. Penting untuk ditekankan bahawa menamakan anak dengan nama Allah secara langsung tidak dibenarkan.

Contohnya, nama seperti al-Ahad, al-Somad, al-Khaliq (Pencipta), dan sebagainya.

Namun, jika nama tersebut tidak secara langsung merujuk kepada Allah dan juga boleh digunakan oleh manusia, ia adalah dibenarkan.

Sebagai contoh, al-Aziz yang bermaksud orang yang mulia dalam kalangan kaumnya, serta nama-nama yang seumpamanya.

3. Gelaran Allah

Apakah gelaran bagi Allah SWT? Antara gelaran yang sering kita dengar adalah seperti Malik Al-Mulk (raja segala raja), Syahan Syah (raja segala raja), dan Hakim Al-Hukkam. Gelaran-gelaran ini khusus hanya untuk Allah dan tidak boleh digunakan sebagai nama untuk anak.

4. Nama-nama Khas untuk Nabi

Seorang Nabi adalah individu yang menerima wahyu daripada Allah SWT dan bertanggungjawab menyampaikan pesan tersebut kepada umatnya.

Sebagaimana yang disabdakan oleh Nabi Muhammad SAW,

إِنَّهُ لَمْ يَكُنْ نَبِيٌّ قَبْلِي إِلاَّ كَانَ حَقًّا عَلَيْهِ أَنْ يَدُلَّ أُمَّتَهُ عَلَى خَيْرِ مَا يَعْلَمُهُ لَهُمْ وَيُنْذِرَهُمْ شَرَّ مَا يَعْلَمُهُ لَهُمْ

Maksudnya: “Tiada seorangpun Nabi sebelumku, kecuali menjadi tanggungjawab ke atasnya untuk menunjukkan jalan yang benar kepada umatnya, dan memperingatkan mereka akan jalan keburukan.” – (Sahih Muslim, 1844)

Setiap Nabi juga mempunyai gelaran khas bagi dirinya.

Antara gelaran tersebut adalah Habibullah (kekasih Allah) dan Ruhullah (gelaran istimewa untuk Nabi Isa).

5. Nama-nama Pemerintah yang Kejam

Dalam sejarah Islam, kita mengenal nama-nama seperti Qarun, Namrud, dan Firaun yang melambangkan kekejaman.

Walaupun ada yang tertarik dengan nama-nama klasik seperti ini, namun tetap tidak sesuai digunakan untuk anak kerana kisah kekejaman dan penolakan terhadap Islam.

6. Nama-nama Bermaksud Buruk

Nama yang membawa maksud negatif, walaupun kedengarannya unik, adalah lebih baik dielakkan.

Antara nama-nama yang perlu dihindari adalah seperti:

Asyar (jahat), Balidah (bodoh), Asyirah (tidak bersyukur), Ghasibah (perampas), Haqidah (dengki), Zhaalim (orang zalim), Sarraq (pencuri), dan sebagainya.

Orang yang tidak memahami Bahasa Arab mungkin tidak menyedari maksud sebenar di sebalik nama-nama tersebut.

7. Nama-nama Syaitan

Contoh nama-nama syaitan adalah Honzab (syaitan yang menggoda semasa solat), Ghilab/Ghul (syaitan yang menakut-nakutkan), Khubuts/Khobaaits (syaitan yang mengganggu di tandas), dan sebagainya.

Nama-nama ini dilarang kerana asal-usulnya yang digunakan oleh syaitan.

8. Nama-nama Berhala

Menyembah berhala adalah haram dalam Islam. Namun, tidak ramai yang tahu bahawa menamakan anak dengan nama berhala juga tidak dibenarkan.

Contohnya ialah Isaaf, Al-Uzza, Al-Lat, Manat, dan Hubal.

Kesimpulannya, pemilihan nama anak yang bermakna baik adalah sangat penting.

Hal ini kerana dalam Islam, pemilihan nama merupakan satu bentuk menjaga kehormatan dan berkait rapat dengan doa.

Seperti sabda Rasulullah SAW,

إِنَّكُمْ تُدْعَوْنَ يَوْمَ الْقِيَامَةِ بِأَسْمَائِكُمْ وَأَسْمَاءِ آبَائِكُمْ فَأَحْسِنُوا أَسْمَاءَكُمْ

“Sesungguhnya kamu semua akan diseru pada hari kiamat kelak dengan nama kamu dan nama bapa-bapa kamu. Maka perelokkanlah nama kamu.” – (Hadis Riwayat Abu Daud, No. 4948)

Kesimpulan

Artikel bacadoa.my manuliskan, Pemilihan nama untuk bayi dalam Islam memerlukan perhatian yang teliti. Nama tersebut haruslah tidak bertentangan dengan ajaran agama dan membawa makna yang baik. Oleh itu, elakkan nama-nama yang merujuk kepada Allah secara langsung, gelaran khusus Allah, nama-nama Nabi, serta nama-nama yang mempunyai makna yang buruk. Selain itu, pilihlah nama yang membawa makna positif kerana ia berkait rapat dengan doa dan menjaga martabat individu tersebut, sebagaimana yang diajar oleh Rasulullah SAW.

Photo of author

Team Bacadoa

Team bacadoa.my terdiri daripada mereka yang memiliki pengalaman luas dalam bidang keagamaan. Kami berhasrat agar bacadoa.my dapat dijadikan sumber rujukan untuk membantu umat Islam dalam menjalankan ibadah harian mereka.