√ Kelebihan dan Manfaat Surah Al Waqiah Lengkap

Surah Al Waqiah – Artikel ini akan mengongsikan sedikit pandangan tentang kandungan teras Surah Al-Waqiah (سورة الواقعة) yang seharusnya anda ketahui.

Kami juga menyediakan bacaan audio Surah ini dalam format MP3 dan teks bacaannya dalam tulisan roman untuk memudahkan pembacaan.

Asal Muasal Surah Waqiah

Surah Al-Waqiah merupakan surah ke-56 dalam susunan keseluruhan Al-Quran. Ia terletak dalam juzuk ke-27, mengandungi sebanyak 96 ayat, dan dikenali sebagai surah Makkiyah.

Surah ini diturunkan setelah surah Taha, dan dinamakan Al-Waqiah yang bermaksud ‘peristiwa yang pasti berlaku’.

Ringkasan Surah

Surah Al-Waqiah mengisahkan tentang hari kiamat, balasan yang akan diterima oleh orang-orang mukmin dan orang-orang kafir.

Tidak hanya itu, surah ini juga membicarakan penciptaan manusia, tumbuh-tumbuhan, dan api sebagai tanda kekuasaan Allah SWT serta keberadaan hari pembalasan.

Beberapa isi penting yang dibicarakan dalam surah ini meliputi:

  1. Kehuru-haraan yang akan terjadi saat hari kiamat tiba.
  2. Keadaan manusia ketika dihisab (hari pembalasan). Pada hari pembalasan, manusia akan dibagi menjadi tiga golongan, yaitu golongan yang segera melakukan kebaikan, golongan kanan, dan golongan yang celaka serta balasan yang akan mereka terima.
  3. Penolakan Allah terhadap orang-orang yang menafikan keberadaan Tuhan, hari kebangkitan, dan perhitungan amal.
  4. Gambaran tentang surga dan neraka serta keadaannya.

Surah Waqiah Ayat 1-10

بِسْــــــــــــــــــمِ اللهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيْمِ

(1) اِذَا وَقَعَتِ الْوَاقِعَةُۙ

Izaa waqa’atil waaqi’ah

Apabila berlaku hari kiamat itu,


(2) لَيْسَ لِوَقْعَتِهَا كَاذِبَةٌ ۘ

Laisa liwaq’atihaa kaazibah

Tiada sesiapapun yang dapat mendustakan kejadiannya.


(3) خَافِضَةٌ رَّافِعَةٌ

Khafidatur raafi’ah

Kejadian hari kiamat itu merendahkan (golongan yang ingkar), dan meninggikan (golongan yang taat).


(4) اِذَا رُجَّتِ الْاَرْضُ رَجًّاۙ

Izaa rujjatil ardu rajjaa

(Ia berlaku) semasa bumi bergoncang dengan sebebar-benar goncangan.


(5) وَّبُسَّتِ الْجِبَالُ بَسًّاۙ

Wa bussatil jibaalu bassaa

Dan gunung-ganang dihancur leburkan dengan selebur-leburnya,


(6) فَكَانَتْ هَبَاۤءً مُّنْۢبَثًّاۙ

Fakaanat habaaa’am mumbassaa

Lalu menjadilah ia debu yang bertebaran,


(7) وَّكُنْتُمْ اَزْوَاجًا ثَلٰثَةً ۗ

Wa kuntum azwaajan salaasah

Dan kamu pula menjadi tiga puak (yang berlainan keadaannya);


(8) فَاَصْحٰبُ الْمَيْمَنَةِ ەۙ مَآ اَصْحٰبُ الْمَيْمَنَةِ ۗ

Fa as haabul maimanati maaa as haabul maimanah

Iaitu puak pihak kanan; alangkah bahagianya keadaan puak pihak kanan itu?


(9) وَاَصْحٰبُ الْمَشْـَٔمَةِ ەۙ مَآ اَصْحٰبُ الْمَشْـَٔمَةِ ۗ

Wa as haabul mash’amati maaa as haabul mash’amah

Dan puak pihak kiri; – alangkah seksanya keadaan puak pihak kiri itu?


(10) وَالسّٰبِقُوْنَ السّٰبِقُوْنَۙ

Wassaabiqoonas saabiqoon

Dan (puak yang ketiga pula ialah) orang-orang yang telah mendahului (dalam mengerjakan kebaikan di dunia), – yang akan mendahului (mencapai balasan yang sebaik-baiknya di akhirat kelak);

Kelebihan & Manfaat Surah Ini

Keistimewaan surah ini ada seperti mana yang diceritakan oleh Ibnu Mas’ud RA:

Maksudnya: “Barangsiapa yang membaca surah Al-Waqiah pada setiap malam, maka ia tidak akan ditimpa musibah kekafiran selama-lamanya.” – (Al-Jamie’ Al-Soghir, Al-Suyuti)

Imam al-Syaukani di dalam tafsirnya menukilkan sebuah hadis yang dikeluarkan Ibnu Asakir, daripada Ibnu Abbas RA Sabda Nabi SAW:

Maksudnya: “Surah Al-Waqiah merupakan surah kekayaan, maka bacalah ia, dan ajarilah ia kepada anak-anak kamu.” – (Fathu Al-Qadir Li Syaukani, 5/176)

Selain itu, Dr. Wahbah Zuhaili juga menyebutkan sebuah hadis yang menggambarkan keutamaan surah ini. Beliau meriwayatkan bahawa Abu Zibah melaporkan bahawa semasa Abdullah bin Mas’ud dalam keadaan sakit teruk, Saidina Osman bin Affan RA menjenguknya. Saidina Osman bin Affan RA bertanya kepada Abdullah bin Mas’ud tentang harta pusakanya. Dalam jawapannya, Abdullah bin Mas’ud berkata:

Maksudnya: “Apakah engkau risau akan putri-putriku menjadi fakir? Sesungguhnya aku telah memerintahkan putriku untuk membaca surah al-Waqiah pada setiap malam. Ini kerana aku telah mendengar Rasullullah SAW bersabda: “Barangsiapa yang membaca surah al-Waqiah pada setiap malam, maka ia tidak akan ditimpa musibah kefakiran selama-lamanya.” – (Lihat al-Tafsir al-Munir li Zuhaili, 27/240)

Kesimpulan

Artikel bacadoa.my ini membicarakan tentang Surah Al-Waqiah dari Al-Quran yang menggambarkan peristiwa pada hari kiamat, balasan bagi orang beriman dan kafir, serta keutamaan membacanya.

Surah ini menegaskan kehuru-haraan pada hari kiamat, penolakan Allah terhadap orang yang mendustakan-Nya, dan memberikan gambaran tentang surga dan neraka. Keistimewaan Surah Ini menekankan pentingnya membaca dan memahami isi surah ini, serta mengajarkannya kepada generasi berikutnya untuk mendapatkan keberkatan dan perlindungan dari Allah SWT.

Photo of author

Team Bacadoa

Team bacadoa.my terdiri daripada mereka yang memiliki pengalaman luas dalam bidang keagamaan. Kami berhasrat agar bacadoa.my dapat dijadikan sumber rujukan untuk membantu umat Islam dalam menjalankan ibadah harian mereka.