√ Inilah Golongan Yang Masuk Syurga Tanpa Hisab

Masuk Syurga Tanpa Hisab – Siapakah yang berhak memasuki syurga tanpa perlu dipertanggungjawabkan?

Dalam artikel ini, kami ingin berkongsi dengan anda mengenai golongan yang diberi kebenaran untuk memasuki syurga tanpa perlu dihisab yang perlu anda ketahui.

Hadis Golongan Masuk Syurga Tanpa Hisab

Berikut adalah satu riwayat yang mengisahkan tentang orang-orang yang akan masuk syurga tanpa perlu dihisab:

يَدْخُلُ الجَنَّةَ مِن أُمَّتي سَبْعُونَ ألْفًا بغيرِ حِسابٍ، قالوا: مَن هُمْ يا رَسولَ اللهِ؟ قالَ: هُمُ الَّذِينَ لا يَسْتَرْقُونَ، ولا يَتَطَيَّرُونَ، ولا يَكْتَوُونَ، وعلَى رَبِّهِمْ يَتَوَكَّلُونَ

“Tujuh puluh ribu dari umatku akan masuk syurga tanpa hisab.” Para sahabat bertanya: “Siapakah mereka wahai Rasulullah?” Baginda menjawab: “Mereka adalah orang-orang yang tidak minta diruqyah (dengan ruqyah yang syirik), tidak mengamalkan tathayur (tilik nasib), tidak menggunakan perbuatan dengan besi (yang dilarang) dan mereka selalu bertawakkal kepada rabbnya.” (Hadis Riwayat Bukhari, No 5752)

1. Al-Fadl (Ahli Kemuliaan)

Al-Fadl merupakan kumpulan yang menanggung penderitaan apabila disalahgunakan, bertahan sabar ketika dianiaya, dan mengampuni apabila dianiaya. Dalam ungkapan lain, walaupun seseorang itu diperlakukan dengan kurang baik, dia tetap tabah dan mengampuni individu tersebut.

Seperti yang disampaikan oleh Abu Hurairah RA, bahawa Rasulullah SAW menyatakan,

وَمَا زَادَ اللَّهُ عَبْدًا بِعَفْوٍ إِلَّا عِزًّا

“Dan tidaklah Allah menambah sifat pemaaf bagi seorang hamba kecuali sebagai kemuliaan.” –  (Hadis Riwayat Muslim)

2. As-Sabr (Ahli Sabar)

Menahan diri dengan sabar dari bertindak sewaktu diuji dan mengharapkan pertolongan daripada Allah semata-mata adalah suatu sikap yang luhur dan mulia. Walaupun ia dapat diucapkan dengan mudah, namun pelaksanaannya adalah sesuatu yang mencabar.

Keadaan menjadi lebih mencabar lagi ketika berada dalam situasi konflik yang berat. Allah SWT menyatakan dalam surah Ar-Ra’d, ayat 21 – 24 yang menggariskan kepentingan sabar dan kepercayaan kepada-Nya:

“Orang-orang itulah yang mendapat kesudahan yang baik, iaitu syurga Adn yang mereka masuk ke dalamnya bersama-sama dengan orang-orang yang soleh dari bapa-bapanya, isteri-isterinya dan anak cucunya,

sedang malaikat-malaikat masuk ke tempat-tempat mereka dari semua pintu (sambil mengucapkan) ‘salamun’alaikum bima shabartum’. Maka alangkah baiknya tempat keindahan itu.”

3. Meninggal Perjalanan Pergi Atau Pulang dari Tanah Suci

Tanah Suci juga memberikan keistimewaan kepada individu yang menemui ajal di sana. Malahan, terdapat sebuah hadis yang disampaikan oleh Nabi Muhammad SAW yang menerangkan perkara ini:

“Sekiranya terdapat dalam kalangan kamu yang terpilih meninggal dunia di Madinah (Tanah Suci), maka bergembiralah. 

Sesungguhnya sesiapa yang terpilih (oleh Allah) untuk mati di Madinah, Aku akan menjadi saksi dan syafaat untuknya pada hari kiamat kelak.” (Riwayat al-Tabrani: Hasan Sahih).

4. Golongan Yang Beradab Dengan Jiran

Jiran adalah individu yang tinggal berdekatan dengan rumah atau di kawasan yang sama, sama ada di sebelah kiri atau kanan, di hadapan atau di belakang, di tingkat atas atau bawah, khususnya dalam flat atau kondominium.

Berbuat baik kepada jiran adalah tindakan yang sangat terpuji, seperti tidak menyakiti hati jiran, memberikan bantuan kepada mereka apabila diperlukan, dan sebagainya.

Dalam sebuah hadis dari Abi Syuraih RA, Rasulullah SAW bersabda:

مَنْ كَانَ يُؤْمِنُ بِاللهِ وَالْيَوْمِ الْآخِرِ فَلْيُحْسِنْ إِلَى جَارِهِ

“Sesiapa yang beriman dengan Allah dan hari akhirat, maka hendaklah dia berbuat baik kepada jirannya.” (Hadis Riwayat Muslim)

5. Dalam Perjalanan Menunaikan Hajat Saudaranya

Allah SWT berfirman dalam Surah Al-Maidah, ayat 2:

“Dan hendaklah kamu bertolong-tolongan untuk membuat kebajikan dan bertakwa dan janganlah kamu bertolong-tolongan pada melakukan dosa (maksiat) dan pencerobohan.

Dan bertakwalah kepada Allah kerana sesungguhnya Allah maha berat azab seksa-Nya (bagi sesiapa yang melanggar perintah-Nya).”

6. Penuntut Ilmu

Daripada Abu Hurairah RA, bahawa Nabi SAW bersabda:

مَنْ سَلَكَ طَرِيقًا يَلْتَمِسُ فِيهِ عِلْمًا، سَهَّلَ اللهُ لَهُ بِهِ طَرِيقًا إِلَى الْجَنَّةِ، وَمَا اجْتَمَعَ قَوْمٌ فِي بَيْتٍ مِنْ بُيُوتِ اللهِ، يَتْلُونَ كِتَابَ اللهِ، وَيَتَدَارَسُونَهُ بَيْنَهُمْ، إِلَّا نَزَلَتْ عَلَيْهِمِ السَّكِينَةُ، وَغَشِيَتْهُمُ الرَّحْمَةُ وَحَفَّتْهُمُ الْمَلَائِكَةُ، وَذَكَرَهُمُ اللهُ فِيمَنْ عِنْدَهُ

“Barangsiapa yang menempuh satu jalan untuk menuntut ilmu maka Allah SWT akan memudahkan baginya jalan untuk ke Syurga.

Tidaklah satu kumpulan berkumpul di dalam sebuah rumah di antara rumah-rumah Allah, membaca kitab Allah (al-Qur’an) dan mempelajarinya sesama mereka melainkan akan turun kepada mereka sakinah (ketenangan),

diliputi ke atas mereka rahmat dan dinaungi oleh malaikat serta Allah SWT akan menyebut mereka pada malaikat yang berada di sisi-Nya.” – (Hadis Riwayat Muslim)

7. Meninggal Pada Hari Jumaat

Daripada Abu Huraira RA, bahawa Rasulullah SAW bersabda:

“Sebaik-baik hari apabila terbitnya matahari adalah hari Jumaat, padanya diciptakan Adam AS. Pada hari itu juga dimasukkan ke dalam Syurga dan pada hari itu jugalah dikeluarkan daripadanya (Syurga) dan tidak akan berlaku Kiamat melainkan pada hari Jumaat.” (Hadis Riwayat Muslim)

8. Mendidik Seseorang Sehingga Mengucapkan Kalimah Tauhid

Frasa tauhid “tiada tuhan melainkan Allah” merujuk kepada keyakinan bahawa hanya Allah sahaja yang layak disembah dan tiada entiti lain yang boleh disamakan dengan-Nya. Apabila seseorang mengucapkan frasa ini, ia menunjukkan kepercayaan yang teguh kepada keesaan Allah SWT serta hak-Nya sebagai satu-satunya Ilah yang patut disembah.

Menurut beberapa pendapat, mereka yang membantu individu lain untuk sampai kepada tahap di mana mereka mampu mengucapkan “tiada tuhan melainkan Allah” akan memperoleh pahala berterusan, yang berterusan mengalir walaupun mereka sudah meninggal dunia. Ini menunjukkan betapa besar nilainya dalam membantu orang lain mencapai pemahaman dan keyakinan yang mendalam terhadap tauhid.

9. Memberi Manfaat Kepada Orang Lain

Dari Abu Huraira RA, bahawa Rasulullah SAW bersabda:

“Barangsiapa membebaskan seorang mukmin dari suatu kesulitan dunia, maka Allah akan membebaskannya dari suatu kesulitan pada hari kiamat.

Barangsiapa memberi kemudahan kepada orang yang berada dalam kesulitan, maka Allah akan memberikan kemudahan di dunia dan akhirat.

Barangsiapa menutupi aib seorang muslim, maka Allah akan menutup aibnya di dunia dan akhirat. Allah akan selalu menolong hamba-Nya selama hamba tersebut menolong saudaranya sesama muslim.

Barangsiapa menempuh jalan untuk mencari ilmu, maka Allah akan memudahkan jalan ke surga baginya.

Tidaklah sekelompok orang berkumpul di suatu masjid (rumah Allah) untuk membaca al-Qur’an, melainkan mereka akan diliputi ketenangan, rahmat, dan dikelilingi para malaikat, serta Allah akan menyebut-nyebut mereka pada malaikat-malaikat yang berada di sisi-Nya.

Barangsiapa yang ketinggalan amalnya,maka nasabnya tidak juga meninggikannya.” – (Hadis Riwayat Muslim)

10. Bersabar Sengan Segala Ujian

Dalam Surah Al-Ankabut ayat 2, Allah telah berfirman,

أَحَسِبَ النَّاسُ أَن يُتْرَكُوا أَن يَقُولُوا آمَنَّا وَهُمْ لَا يُفْتَنُونَ

 “Apakah manusia itu mengira bahawa mereka dibiarkan sahaja mengatakan,”Kami telah beriman”, sedangkan mereka tidak diuji?”

Setiap individu yang memiliki keimanan pastinya akan mengikuti arah hidup yang ditetapkan. Oleh itu, kita perlu menerima dengan ikhlas segala cabaran yang Allah anugerahkan kepada kita kerana Dia tidak akan memberikan beban yang melebihi kekuatan yang kita miliki.

Kesimpulan

Artikel bacadoa.my membincangkan tentang golongan-golongan yang diberi keistimewaan untuk masuk syurga tanpa perlu dipertanggungjawabkan amal mereka di akhirat. Kesemua ini termasuk individu yang bersabar dalam menghadapi cabaran, memaafkan orang lain, berbuat baik kepada jiran, meninggal di Tanah Suci, menuntut ilmu, serta membantu orang lain mencapai pemahaman tentang tauhid. Mereka yang wafat pada hari Jumaat juga termasuk dalam golongan ini. Keistimewaan ini dianugerahkan oleh Allah sebagai ganjaran atas kebaikan dan kesabaran mereka sepanjang kehidupan mereka.

Photo of author

Team Bacadoa

Team bacadoa.my terdiri daripada mereka yang memiliki pengalaman luas dalam bidang keagamaan. Kami berhasrat agar bacadoa.my dapat dijadikan sumber rujukan untuk membantu umat Islam dalam menjalankan ibadah harian mereka.