√ Inilah Nama Malaikat Beserta Tugasnya Wajib diketahui

Nama Malaikat – Wajib bagi umat Islam untuk mempercayai keberadaan malaikat sebagaimana yang tertera dalam Rukun Iman. Mempercayai malaikat merupakan salah satu aspek penting dari kepercayaan kepada hal-hal ghaib.

Dalam artikel ini, kami akan memperkenalkan kepada anda nama-nama malaikat beserta tugas-tugas mereka yang penting untuk kita ketahui.

Penjelasan Mengenai Malaikat

Makhluk gaib yang dikenali sebagai malaikat ialah hamba-hamba Allah yang dicipta daripada Nur Ilahi.

Said bin al-Musaiyab menyatakan bahawa mereka bukanlah lelaki atau perempuan, tidak memerlukan makanan, minuman, atau istirahat. Mereka tidak memiliki gender atau pasangan, tidak berkeluarga atau memiliki ibu bapa, dan tidak berkembang biak. Mereka tidak tidur, tidak perlu makan atau minum, serta mempunyai keupayaan untuk mengambil bentuk yang dikehendaki dengan izin Allah.

Al-Quran juga menyatakan bahawa malaikat patuh kepada segala perintah Allah. Mereka tidak sekali-kali melanggar perintah Allah dalam sebarang perkara.

Seperti yang ditegaskan dalam Surah Al-Tahrim, ayat 6:

لا يعصون الله ما أمرهم ويفعلون ما يؤمرون

Maksudnya: “Mereka (Malaikat) tidak derhaka kepada Allah terhadap apa yang Dia perintahkan kepada mereka dan selalu mengerjakan apa yang diperintahkan.” 

Ciri-ciri Malaikat

Menurut penulisan Syeikh Abd al-Rahman Hasan Habannakah al-Maidani dalam karyanya Al-‘Aqidah al-Islamiyyah wa Ususuha (muka surat 235-240), terdapat pelbagai aspek yang berkaitan dengan makhluk cahaya yang bernama malaikat.

Malaikat, entiti halus dari sisi cahaya, wujud bersama kita dalam dimensi yang tidak dapat dilihat oleh mata kasar manusia.

Mereka memiliki kemampuan unik untuk menyesuaikan diri dengan pelbagai bentuk dan rupa, mengagumkan dengan kekuatan yang luar biasa seperti memikul arasy Tuhan dan meniup sangkakala.

Ketaatan mereka adalah semata-mata kepada Allah SWT, hampir kepada-Nya dan dimuliakan oleh-Nya. Mereka diutus sebagai perutusan kepada para Nabi-Nya.

Kemampuan mereka untuk naik dan turun dari langit ke bumi adalah sesuatu yang luar biasa, dilakukan tanpa sebarang kesulitan.

Mereka hanya takut kepada Allah SWT dan adalah makhluk yang wujud sebelum manusia dicipta.

Malaikat dilaporkan mempunyai sayap dalam pelbagai bilangan, boleh dua pasang, tiga pasang, atau bahkan empat pasang, sesuai dengan kod dan fungsi mereka yang diperlukan oleh Ilahi.

Senarai Nama Malaikat dan Tugasnya

Setiap malaikat mempunyai tugasan yang khusus yang telah diberikan oleh Allah.

Ada malaikat yang bertanggungjawab menguruskan langit, menghantar hujan, mengawal rezeki, memelihara dan menyuburkan tumbuhan, mengurus angin dan awan, serta menjaga kestabilan gunung, bukit, laut, dan lain-lain.

Terdapat 10 malaikat berserta tugas masing-masing yang penting bagi umat Islam untuk diketahui. Berikut adalah senarai nama dan tugas mereka yang boleh dijadikan panduan.

 1. Jibrail
  Ditugaskan untuk menyampaikan wahyu kepada Rasul-Rasul Allah.
 2. Mikail
  Membawa rezeki yang telah ditentukan oleh Allah kepada semua manusia dan makhluk lain.
 3. Israfil
  Bertanggungjawab meniup sangkakala pada hari kiamat atas perintah Allah.
 4. Izrail
  Mencabut nyawa setiap makhluk hidup di muka bumi ini atas izin Allah.
 5. Munkar
  Menyoal jenazah dalam kubur.
 6. Nakir
  Menyoal jenazah dalam kubur.
 7. Raqib
  Mencatat amalan baik dan pahala manusia.
 8. Atid
  Mencatat amalan jahat dan dosa manusia.
 9. Malik
  Menjaga pintu neraka.
 10. Ridwan
  Menjaga pintu syurga.

Kesimpulan

Artikel bacadoa.my ini menekankan pentingnya keyakinan umat Islam terhadap malaikat, sebagaimana yang diamanahkan oleh Rukun Iman. Malaikat merupakan makhluk gaib yang mematuhi segala perintah Allah tanpa pengecualian, dengan tugas-tugas yang termasuk menyampaikan wahyu, mengatur rezeki, dan menjaga pintu Neraka serta Syurga. Memahami peranan dan sifat malaikat adalah penting bagi umat Islam untuk menguatkan keimanan dan keyakinan terhadap kehendak Allah.

Photo of author

Team Bacadoa

Team bacadoa.my terdiri daripada mereka yang memiliki pengalaman luas dalam bidang keagamaan. Kami berhasrat agar bacadoa.my dapat dijadikan sumber rujukan untuk membantu umat Islam dalam menjalankan ibadah harian mereka.