√ Biodata Lengkap Ibu Nabi Muhammad: Aminah Binti Wahab

Ibu Nabi Muhammad – Nabi Muhammad SAW telah dilahirkan dari rahim seorang wanita yang amat mulia. Beliau adalah anak kepada seorang wanita yang terkenal dengan kebaikan dan keturunannya yang cemerlang.

Dalam artikel ini, kami akan memberikan gambaran menyeluruh mengenai latar belakang dan biodata ibu Nabi Muhammad.

Latar Belakang Ibu Nabi Muhammad

  • Nama: Aminah Binti Wahab
  • Keturunan: Arab
  • Bangsa: Quraisy
  • Sifat Bani Zuhrah: Baik hati dan terhormat
  • Peribadi: Baik dan cantik
  • Nasab: Bani Zuhrah
  • Nasab Salasilah

Dalam kalangan kaum Quraisy, Aminah binti Wahab dianggap sebagai wanita yang memiliki keturunan dan status yang paling mulia.

هِيَ آمِنَةُ بِنْتُ وَهْبٍ بْنِ عَبْدِ مَنَافِ بْنِ زُهْرَةَ بْنِ كِلَابِ بْنِ مُرَّةَ ) وَأُمُّهَا بَرَّةُ بِنْتُ عَبْدِ الْعُزَّي بن عُثْمَانَ بن عَبْدِ الدَّارِ بن قُصَيِّ بن كَلَاب(. وَأُمُّهَا أُمُّ حَبِيْبِ بنت أَسَد بن عَبْدِ الْعُزَّي بن قُصَيِّ بنِ كِلَاب

Nama penuh yang dipunyainya ialah Aminah binti Wahab bin Abdu Manaf bin Zuhrah bin Kilab bin Murrah bin Ka’ab bin Luai bin Ghalib bin Fihr bin Malik bin An-Nadhr bin Kinanah.

Ibu kepada Aminah dikenali sebagai Barrah binti Abdul Uzza bin Utsman bin Abduddaar bin Qushai bin Kilab bin Murrah bin Ka’ab bin Luai bin Ghalib bin Fihr bin Malik bin An-Nadhr.

Manakala nenek kepada Aminah adalah Ummu Habib binti Asad bin Abdul Uzza bin Qushai bin Kilab bin Murrah bin Ka’ab bin Luai bin Ghalib bin Fihr bin Malik bin An-Nadhr. Ummu Habib merupakan anak kepada Barrah binti Auf bin Ubaid bin Uwaij bin Adi bin Ka’ab bin Luai bin Ghalib bin Rhr.

Peristiwa Kelahiran Nabi Muhammad

Pada masa ibu kepada Nabi Muhammad sedang mengandung, dia bermimpi bertemu dengan seorang yang menyatakan bahawa bayi yang dikandungnya bakal menjadi pemimpin umat ini.

Ketika mengandung, dia melihat cahaya bersinar keluar dari perutnya, membolehkannya melihat istana-istana di Busra, Syam.

Tidak lama selepas itu, suaminya Abdullah bin Abdul Muththalib meninggal dunia. “Tidak lama selepas kematian Abdullah bin Abdul Muththalib, bapa kepada Rasulullah SAW, ibu Rasulullah SAW masih dalam keadaan mengandung beliau.

Pada tarikh yang dikenali sebagai 12 Rabiulawal tahun Gajah, Aminah binti Wahab melahirkan seorang anak lelaki yang kemudiannya menjadi Rasulullah SAW.

Selepas bersalin, dia mengutus seseorang untuk memberi berita kepada Abdul Mutalib.

Kewafatan Ibu Nabi Muhammad

Menurut cerita yang diceritakan, Nabi Muhammad SAW diutus ke padang pasir Arab untuk dirawat oleh Halimah Sa’diyah, mengikuti kebiasaan suku Quraisy pada masa itu. Pada masa tersebut, anak-anak dari keluarga yang berpengaruh diutus ke padang pasir untuk meningkatkan kesihatan dan mempelajari bahasa Arab dengan baik.

Kira-kira pada tahun 575 M, ketika Nabi Muhammad SAW berusia sekitar 6 tahun, Aminah meninggal dunia ketika dalam perjalanan pulang dari Yathrib (kini dikenali sebagai Madinah) selepas mengunjungi keluarga Abdullah. Jenazahnya dikebumikan di Abwa, suatu tempat di antara Mekah dan Madinah. Kematian Aminah merupakan satu tragedi besar bagi Nabi Muhammad SAW, yang kemudiannya menjadi yatim pada usia yang muda.

Kesimpulan

Artikel bacadoa.my ini menuliskan, Aminah binti Wahab, ibu kepada Nabi Muhammad, dikenali sebagai wanita mulia dari keturunan yang terpandang dalam suku Quraisy. Beliau terkenal sebagai wanita yang baik serta cantik di kalangan kaum Quraisy. Kisah kelahiran Nabi Muhammad menggambarkan bagaimana Aminah bermimpi tentang anaknya menjadi pemimpin umat dan melahirkan di bawah cahaya luar biasa. Namun, tragedi menerpa keluarga Nabi Muhammad apabila suaminya, Abdullah bin Abdul Muththalib, meninggal dunia segera selepas kelahiran baginda, diikuti dengan kematian Aminah semasa baginda masih kecil, meninggalkan Nabi Muhammad sebagai yatim.

Photo of author

Team Bacadoa

Team bacadoa.my terdiri daripada mereka yang memiliki pengalaman luas dalam bidang keagamaan. Kami berhasrat agar bacadoa.my dapat dijadikan sumber rujukan untuk membantu umat Islam dalam menjalankan ibadah harian mereka.