√ CIRI HUSNUL KHATIMAH: Penjelasan dan Doannya

Husnul Khatimah – Setiap individu menghendaki akhir hayat yang baik. Tetapi, apakah tanda-tanda amalan dan doa yang boleh diamalkan untuk mencapainya?

Dalam artikel ini, kami ingin berkongsi dengan anda mengenai husnul khatimah atau penutupan hayat yang mulia.

Pengertian Husnul Khatimah

Frasa “husnul khatimah” datang dari bahasa Arab yang merujuk kepada “akhir yang baik.”

Dalam konteksnya, husnul khatimah merujuk kepada kematian seseorang di mana kesudahannya dianggap baik, dimana individu tersebut meninggalkan dunia dengan keadaan yang memuaskan Tuhan Yang Maha Esa.

Ciri-ciri Meninggal Dalam Kebaikan

Terdapat beberapa tanda-tanda kematian yang baik yang patut diperhatikan. Antara ciri-cirinya ialah:

  1. Wafat pada hari atau malam Jumaat.
  2. Mengucap dua kalimah syahadah sebelum menemui ajal.
  3. Diberikan taufiq dan hidayah oleh Allah SWT untuk beramal soleh sebelum menghembuskan nafas terakhir.
  4. Merasa gembira dan tenteram hati untuk berjumpa dengan Allah SWT.
  5. Meninggal dunia dalam keadaan sedang menjalankan amal soleh.
  6. Menghembuskan nafas terakhir sambil berpeluh di dahi.
  7. Wafat disebabkan oleh penyakit yang berkaitan dengan perut, tenggelam, jatuh dari bangunan, melahirkan anak, atau syahid di jalan Allah SWT.
  8. Meninggal dunia kerana mempertahankan harta dan martabat diri.

Himpunan Doa Husnul Khatimah

Antara permohonan yang kita boleh sampaikan kepada Allah untuk mendapat penamat yang baik adalah dengan merendahkan diri dalam doa-doa yang diajarkan oleh Rasulullah SAW, sebagaimana berikut:

اللهُمَّ أَحْسِنْ عَاقِبَتَنَا فِي الْأُمُورِ كُلِّهَا، وَأَجِرْنَا مِنْ خِزْيِ الدُّنْيَا، وَعَذَابِ الْآخِرَةِ

“Ya Allah, perbaikkanlah kesudahan kami dalam segala urusan kami serta lindungilah kami daripada kehinaan (hidup) di dunia dan seksaan di akhirat.” – (Hadis Riwayat Ahmad)

Kita juga boleh mengamalkan doa yang dibacakan oleh Rasulullah SAW ini:

اللَّهُمَّ تَوَفَّنَا مُسْلِمِينَ، وَأَحْيِنَا مُسْلِمِينَ، وَأَلْحِقْنَا بِالصَّالِحِينَ

“Ya Allah, matikanlah kami dalam keadaan muslim (tunduk dan patuh kepada Allah), hidupkanlah kami bersama orang-orang muslim dan jadikanlah kami sebagai sebahagian dari orang-orang yang soleh.” – (Hadis Riwayat al-Bukhari)

Rasulullah SAW turut menggalakkan kepada kita agar sentiasa berdoa supaya iman kita sentiasa diperbaharui oleh Allah.

Tidaklah menghairankan bahawa Saidina Anas mengungkapkan bahawa di antara doa yang paling kerap dibaca oleh Rasulullah adalah doa untuk meneguhkan hati dan keimanan dalam agama ini. Kata-kata Anas:

كَانَ رَسُولُ اللَّهِ -صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ- يُكْثِرُ أَنْ يَقُولَ: (يَا مُقَلِّبَ القُلُوبِ ثَبِّتْ قَلْبِي عَلَى دِينِكَ)

“Sesungguhnya Rasulullah SAW banyak mengucapkan doa: Ya Muqallibal Qulub, Thabbit Qalbi Ala Dinika Wahai Tuhan yang membolak-balikkan hati, kukuhkanlah hati kami (secara konsisten) di atas agamamu (Ya Allah).” – (Hadis Riwayat al-Tirmizi)

Cara Untuk Mendapatkan Kematian Yang Baik

Bagi mereka yang memiliki iman yang kukuh, datangnya ajal bukanlah satu lagi peristiwa yang menakutkan, tetapi merupakan kemenangan dan ketenangan yang dinanti.

Dalam rentetan kehidupan yang sementara ini, mari kita usahakan untuk membentuk identiti yang mulia, agar saat perjalanan kita berakhir, ia menjadi penutup yang membanggakan.

Amalan-amalan yang kita lakukan sepanjang hayat ini, pada hakikatnya akan diperhitungkan semasa penghujung perjalanan kita. Jika dilakukan dengan baik, kesudahannya juga akan baik. Sebaliknya, jika dilakukan dengan teruk, akhirnya pun tidak akan menyenangkan.

Prinsip ini sejajar dengan ajaran dalam hadis yang disampaikan oleh Rasulullah SAW:

وَإِنَّمَا الأَعْمَالُ بِالخَوَاتِيمِ

“Sesungguhnya amalan itu dilihat pada pengakhirannya.” – (Hadis Riwayat al-Bukhari, No. 6607)

Kesimpulan

Tulisan bacadoa.my ini mengupas konsep husnul khatimah, iaitu penutupan hayat yang diinginkan setiap individu dengan memuaskan Tuhan. Husnul khatimah merujuk kepada kematian yang baik, seperti berlakunya pada hari Jumaat, mengucapkan syahadah, dan meninggal dunia dalam keadaan beramal soleh.

Selain itu, tulisan ini menekankan pentingnya berdoa agar iman sentiasa disegarkan oleh Allah serta menegaskan bahawa kematian adalah kemenangan bagi individu yang memiliki keimanan teguh. Amalan-amalan baik sepanjang hayat akan diambil kira pada penghujungnya, sesuai dengan ajaran dalam hadis yang menyatakan bahawa amalan dinilai berdasarkan penutupannya.

Photo of author

Team Bacadoa

Team bacadoa.my terdiri daripada mereka yang memiliki pengalaman luas dalam bidang keagamaan. Kami berhasrat agar bacadoa.my dapat dijadikan sumber rujukan untuk membantu umat Islam dalam menjalankan ibadah harian mereka.