√ Doa Nifsu Syaban: Lafaz Bacaan, Kelebihan, dan Amalannya

Nifsu Syaban – Malam Nifsu Sya’ban merupakan satu malam yang diisi dengan rahmat dan keberkatan yang luar biasa. Apakah sebenarnya misteri dan keunikan yang tersimpan di dalam malam yang istimewa ini?

Dalam artikel ini, kami ingin berkongsi dengan lebih mendalam mengenai malam Nifsu Sya’ban.

Pengertian Malam Nifsu Sya’ban

Istilah “Nifsu” berasal dari bahasa Arab dan merujuk kepada “tengah”. Ia digunakan untuk menggambarkan pertengahan bulan Sya’ban, yang dikenali sebagai Nifsu Sya’ban.

Imam Ghazali mengajar bahawa pada malam ke-13 bulan Sya’ban, Allah SWT memberikan sepertiga daripada syafaat kepada hamba-Nya. Manakala, pada malam ke-14, seluruh syafaat itu diberikan dengan sepenuhnya.

Selain daripada itu, pada malam ke-15, umat Islam berpeluang meraih banyak kebaikan yang boleh mengakhiri catatan amal mereka selama satu bulan.

Pada masa yang sama, semua perbuatan manusia di muka bumi ini akan dibentangkan di hadapan Allah SWT pada hari tersebut.

Doa pada malam Nifsu Sya’ban


اَللَّهُمَّ يَا ذَا الْمَنِّ وَ لا يَمُنُّ عَلَيْكَ يَا ذَا اْلجَلاَلِ وَ اْلاِكْرَامِ ياَ ذَا الطَّوْلِ وَ اْلاِنْعَامِ لاَ اِلهَ اِلاَّ اَنْتَ ظَهْرَ اللاَّجِيْنَ وَجَارَ الْمُسْتَجِيْرِيْنَ وَ اَمَانَ اْلخَائِفِيْنَ . اَللَّهُمَّ اِنْ كُنْتَ كَتَبْتَنِى عِنْدَكَ فِيْ اُمِّ اْلكِتَابِ شَقِيًّا اَوْ مَحْرُوْمًا اَوْ مَطْرُوْدًا اَوْ مُقْتَرًّا عَلَىَّ فِى الرِّزْقِ فَامْحُ اللَّهُمَّ بِفَضْلِكَ فِيْ اُمِّ اْلكِتَابِ شَقَاوَتِي وَ حِرْمَانِي وَ طَرْدِي وَ اِقْتَارَ رِزْقِي وَ اَثْبِتْنِىْ عِنْدَكَ فِي اُمِّ اْلكِتَابِ سَعِيْدًا مَرْزُوْقًا مُوَفَّقًا لِلْخَيْرَاتِ فَإِنَّكَ قُلْتَ وَ قَوْلُكَ اْلحَقُّ فِى كِتَابِكَ الْمُنْزَلِ عَلَى نَبِيِّكَ الْمُرْسَلِ يَمْحُو اللهُ مَا يَشَاءُ وَ يُثْبِتُ وَ عِنْدَهُ اُمُّ اْلكِتَابِ. اِلهِيْ بِالتَّجَلِّى اْلاَعْظَمِ فِي لَيْلَةِ النِّصْفِ مِنْ شَهْرِ شَعْبَانَ الْمُكَرَّمِ الَّتِيْ يُفْرَقُ فِيْهَا كُلُّ اَمْرٍ حَكِيْمٍ وَ يُبْرَمُ اِصْرِفْ عَنِّيْ مِنَ اْلبَلاَءِ مَا اَعْلَمُ وَ مَا لا اَعْلَمُ وَاَنْتَ عَلاَّمُ اْلغُيُوْبِ بِرَحْمَتِكَ يَا اَرْحَمَ الرَّاحِمِيْنَ وَصَلَّى اللهُ عَلَى سَيِّدِنَا مُحَمَّدٍ وَعَلَى اَلِهِ وَ صَحْبِهِ وَ سَلَّمَ . اَمِيْنَ

Allahumma ya dzal manni wala yumannu ‘alaika, ya dzal jalali wal ikram, ya dzat thouli wal in‘am, la ilaha illa anta zhahral lajin wa jaral mustajirin wa ma amanal khoifin. Allahumma in kunta katabtani ‘indaka fi ummil kitabi syaqiyyan aw mahruman aw muqtarran ‘alayya fir rizqi, fam allahumma fi ummil kitabi syaqowati wa hirmani waqtitara rizqi, waktubni ‘indaka sa‘idan marzuqi muwaffaqan lil khairat. Fa innaka qulta wa qawlukal haqqu fi kitabil munzali ‘ala lisani nabiyyikal mursal, “yamhullahu ma yasau wa yusbit, wa ‘indahu ummul kitab” wa shallallahu ‘ala sayyidina muhammad wa ala alihi wa shahbihi wa sallam, walhamdu lillahi rabbil ‘alamin.

Artinya:  “Wahai Tuhanku yang maha pemberi, engkau tidak diberi. Wahai Tuhan pemilik kebesaran dan kemuliaan. Wahai Tuhan pemberi segala kekayaan dan segala nikmat. Tiada tuhan selain Engkau, kekuatan orang-orang yang meminta pertolongan, lindungan orang-orang yang mencari perlindungan dan tempat aman orang-orang yang takut. Tuhanku, jika Kau mencatat di sisi-Mu pada Lauh Mahfuzh sebagai orang celaka, sial, atau orang yang sempit rezeki, maka hapuskanlah di Lauh Mahfuzh kecelakaan, kesialan, dan kesempitan rezekiku. Catatlah aku disisiMu sebagai orang yang mujur, murah rezeki dan taufiq untuk berbuat kebaikan karena Engkau telah berkata–sementara perkataan-Mu adalah benar–di kitabmu yang diturunkan melalui ucapan Rasul utusan-Mu, ‘Allah menghapus dan menetapkan apa yang Ia kehendaki. Di sisi-Nya Lauhul Mahfuzh.’ Semoga Allah memberikan shalawat kepada Sayyidina Muhammad SAW dan keluarga beserta para sahabatnya. Segala puji bagi Allah SWT.”

Kelebihan Malam Nifsu Sya’ban

Allah telah memberikan anugerah terbesar kepada kita, umat Islam, iaitu pengampunan atas segala dosa yang telah kita lakukan sepanjang ini.

Menurut perkataan Mu’az bin Jabal RA, Nabi SAW Bersabda:

يَطَّلِعُ اللهُ إِلَى خَلْقِهِ فِيْ لَيْلَةِ النِّصْفِ مِنْ شَعْبَانَ فَيَغْفِرُ لِجَمِيْعِ خَلْقِه إِلَّا لِمُشْرِكٍ أَوْ مُشَاحِنٍ

Maksudnya: “Allah SWT melihat makhluk-Nya pada malam nisfu Sya’ban kemudian mengampunkan semua makhluk-Nya kecuali orang yang syirik dan juga orang yang bermusuhan.” – (Sahih Ibn Hibban, no. Hadis 5665)

Setiap individu pasti akan melakukan tindakan yang melibatkan dosa, tidak kira sekecil mana atau sebesar mana dosanya. Walaupun seseorang mungkin melakukan perbuatan tercela, apabila mereka diberi pilihan antara syurga dan neraka, kebanyakan akan memilih syurga tanpa ragu-ragu, meskipun mereka telah terjerat dalam tindakan dosa yang teruk.

Ini adalah fitrah manusia kita yang sebenar. Oleh itu, adalah penting untuk mengambil peluang ini untuk dengan tulus memohon ampun dan merasa penyesalan yang sebenar kepada Allah SWT.

Amalan di Malam Nifsu Syaban

Secara umumnya, tidak ada amalan yang tertentu yang perlu dijalankan apabila kita menjelang malam ini. Amalan-amalan yang dianjurkan ini merupakan panduan yang dikeluarkan oleh Jabatan Agama Islam Negeri Johor.

Pada waktu Maghrib:

 1. Memulakan dengan menunaikan solat Maghrib.
 2. Melakukan wirid dan berdoa.
 3. Menjalankan solat hajat dan berdoa semoga hajat tercapai.
 4. Membaca surah Yasin dan berdoa.
 5. Membaca doa Nifsu Sya’ban.
 6. Mengirimkan selawat kepada Nabi Muhammad S.A.W.

Pada waktu Isyak:

 1. Memulakan dengan menunaikan solat Isyak.
 2. Melakukan wirid dan berdoa.
 3. Membaca surah Al-Mulk.
 4. Mengucapkan Asmaul Husna.
 5. Melakukan Qiamulail (solat malam sunat).
 6. Menjalankan solat-solat sunat lain (solat sunat Tahajud, solat sunat Taubat, solat sunat Hajat, solat sunat Tasbih, solat sunat Istikharah, dan solat sunat Witir).
 7. Melaksanakan amalan-amalan dan zikir (membaca Al-Quran, memohon istighfar, mengirimkan selawat, dan mengucapkan tasbih atau zikir).

Kesimpulan

Malam Nifsu Sya’ban adalah malam istimewa dalam agama Islam, di mana Allah SWT memberikan rahmat dan pengampunan kepada hamba-Nya. Pada malam ini, umat Islam dianjurkan untuk berdoa, membaca Al-Quran, dan menjalankan solat-solat sunat.

Salah satu keistimewaan malam ini adalah pengampunan Allah terhadap dosa-dosa hamba-Nya, kecuali bagi orang yang berbuat syirik atau bermusuhan. Oleh karena itu bacadoa.my mengingatkan, malam ini adalah kesempatan yang baik untuk bertaubat, memohon ampun, dan mendekatkan diri kepada Allah SWT.

Dalam rangka mengisi malam ini dengan ibadah dan doa, umat Islam dapat mengikuti panduan yang diberikan oleh Jabatan Agama Islam Negeri Johor, seperti melakukan solat-solat sunat, membaca surah Yasin, dan mengucapkan selawat kepada Nabi Muhammad S.A.W. Pentingnya malam ini adalah untuk membersihkan diri dari dosa-dosa, mendekatkan diri kepada Allah, dan meraih berkah serta ampunan-Nya.

Photo of author

Team Bacadoa

Team bacadoa.my terdiri daripada mereka yang memiliki pengalaman luas dalam bidang keagamaan. Kami berhasrat agar bacadoa.my dapat dijadikan sumber rujukan untuk membantu umat Islam dalam menjalankan ibadah harian mereka.