√ Tempoh Waktu Puasa Hari Syak Beserta Maksud dan Hukumnya

Puasa Hari Syak – Kita sering kali mendengar tentang Hari Syak sebagai salah satu hari yang tidak sesuai untuk berpuasa. Tetapi adakah kita benar-benar memahami apa itu Hari Syak dan maklumat-maklumat penting yang harus kita ketahui?

Dalam artikel ini, kami akan berkongsi dengan anda pengetahuan mengenai perkara ini agar anda dapat merujuknya di masa akan datang.

Penjelasan Hari Syak

Hari Syak dikenali sebagai hari yang mencetuskan keraguan kerana kebimbangan sama ada hari tersebut adalah hari terakhir bulan Sya’ban atau awal bulan Ramadan.

Keadaan ini berlaku apabila bulan baru tidak dapat dilihat disebabkan oleh cuaca mendung atau sebab-sebab lain, yang menyukarkan penentuan permulaan bulan Ramadhan.

Bilakah Hari Syak Berlaku?

Peristiwa ini berlaku pada hari ke-30 bulan Syaban, seperti yang dinyatakan oleh para fuqaha’. Imam Al-Nawawi menyebut:

قَالَ أَصْحَابُنَا يَوْمُ الشَّكِّ هُوَ يَوْمُ الثَّلَاثِينَ مِنْ شَعْبَانَ

Maksudnya: “Para ashab kami berkata bahawa hari syak adalah hari ke-30 dari bulan Syaban. – (Rujuk Al-Majmu’, Al-Nawawi, 6/401)

Hukum Berpuasa Pada Hari Syak

Secara amnya, menyegerakan berpuasa pada masa kini ditegah, kecuali jika ada sebab yang dibenarkan menurut hukum agama.

Ini diterangkan dalam sebuah hadis yang diriwayatkan oleh Silah beliau, yang menyatakan:

كُنَّا عِنْدَ عَمَّارٍ فِي الْيَوْمِ الَّذِي يُشَكُّ فِيهِ فَأُتِيَ بِشَاةٍ فَتَنَحَّى بَعْضُ الْقَوْمِ فَقَالَ عَمَّارٌ مَنْ صَامَ هَذَا الْيَوْمَ فَقَدْ عَصَى أَبَا الْقَاسِمِ صلى الله عليه وسلم

Maksudnya: “Kami berada di sisi ‘Ammar (bin Yasir RA) pada hari syak. Kemudian beliau dihidangkan dengan daging kambing, maka sebahagian orang menjauhkan diri dari memakannya. Lalu ‘Ammar berkata : ‘’Sesiapa yang berpuasa pada hari ini (hari syak) sesungguhnya dia telah menderhakai Abu al-Qasim SAW.” – (Hadis Riwayat Abu Daud, No. 2334)

Pendapat Berkaitan Dengan Puasa Hari Syak

Di bawah ini, terdapat pandangan-pandangan yang menyokong kenyataan tersebut.

Imam Al-Nawawi menyatakan:

وإن صام فيه عن فرض عليه كره وأجزأه

Maksudnya : Sekiranya seseorang berpuasa padanya (hari syak) yang menjadi kefardhuan ke atas dirinya, maka ia dimakruhkan dan puasa tersebut adalah sah.

Kemudian Imam Al-Nawawi berkata lagi :

لَا يَصِحُّ صَوْمُ يَوْمِ الشَّكِّ عَنْ رَمَضَانَ بِلَا خِلَافٍ لِمَا ذَكَرَهُ الْمُصَنِّفُ فَإِنْ صَامَهُ عَنْ قَضَاءٍ أَوْ نَذْرٍ أَوْ كفارة أجزأه

Maksudnya : Tidak sah berpuasa pada hari syak (sebagai puasa) Ramadhan tanpa sebarang khilaf (di sisi para ulama) berdasarkan apa yang disebutkan oleh musannif (pengarang kitab). Sekiranya seseorang itu berpuasa qadha’, nazar, atau kaffarah padanya, maka puasanya sah.

Kemudian beliau menukilkan dua pendapat antara yang memakruhkan hal tersebut dan juga ulama yang tidak memakruhkannya. Jumhur Al-Syafi’eyyah mengatakan bahawa ia tidak makruh. – (Rujuk Al-Majmu’ Syarh Al-Muhazzab, Al-Nawawi, 6/399)

Salah satu alasan yang memperkuat pandangan tersebut adalah berdasarkan sebuah hadis yang diceritakan oleh Abu Hurairah RA. Beliau menyatakan bahawa Rasulullah SAW pernah bersabda:

لاَ تَقَدَّمُوا صَوْمَ رَمَضَانَ بِيَوْمٍ وَلاَ يَوْمَيْنِ إِلاَّ أَنْ يَكُونَ صَوْمًا يَصُومُهُ رَجُلٌ فَلْيَصُمْ ذَلِكَ الصَّوْمَ

Maksudnya: “Janganlah kamu mendahulukan puasa Ramadhan dengan berpuasa sehari atau dua hari (sebelumnya) melainkan seseorang yang berpuasa lalu hari tersebut jatuh pada hari dia berpuasa, maka dia boleh berpuasa pada hari tersebut.” – (Hadis Riwayat Abu Daud, No, 2335)

Kesimpulan

Artikel bacadoa.my ini menyimpulkan bahawa Hari Syak menimbulkan keraguan dalam menentukan sama ada ia hari terakhir bulan Sya’ban atau permulaan bulan Ramadan. Hal ini disebabkan oleh ketidakmampuan melihat bulan baru akibat cuaca yang mendung atau faktor-faktor lain.

Pandangan ulama menyatakan Hari Syak jatuh pada hari ke-30 bulan Syaban dan umumnya tidak disyorkan berpuasa pada hari tersebut kecuali jika ada alasan syariat yang dibenarkan. Tambahan pula, berpuasa pada Hari Syak dianggap melanggar ajaran Nabi Muhammad SAW, meskipun terdapat perbezaan pandangan mengenai perkara ini di kalangan ulama. Ini memberikan pemahaman bahawa amalan berpuasa pada Hari Syak tidak digalakkan secara meluas dan penting untuk memahami pandangan yang berbeza dari ulama mengenainya.

Photo of author

Team Bacadoa

Team bacadoa.my terdiri daripada mereka yang memiliki pengalaman luas dalam bidang keagamaan. Kami berhasrat agar bacadoa.my dapat dijadikan sumber rujukan untuk membantu umat Islam dalam menjalankan ibadah harian mereka.