√ Ciri ciri Imam Mahdi dan Tanda Kemunculan di Akhir Zaman

Imam Mahdi – Imam Mahdi merupakan individu yang sangat penting dalam konteks peristiwa akhir zaman yang disebutkan dalam hadis. Kami ingin berkongsi maklumat yang penting tentang Imam Mahdi dengan anda dalam artikel ini.

Siapakah Imam Mahdi

Imam Mahdi ialah individu yang dijangka dari kalangan Ahlul Bait yang akan muncul pada penghujung zaman untuk memimpin dalam agama Islam dan mengatur bumi ini dengan adil sepenuhnya.

Setiap insan akan menikmati nikmat luar biasa yang diberikan oleh Allah, seperti bumi yang menghasilkan pelbagai jenis tumbuhan, langit yang menyiramkan hujan, dan limpahan harta yang tiada batasannya.

Ciri-ciri Al-Mahdi

Dari kalangan Ahli Bait Rasulullah, muncul seorang yang memiliki nama serupa dengan Baginda Nabi SAW. Terdapat tanda yang serupa pada bahagian bahu beliau seperti pada bahu Baginda Nabi SAW. Kedatangannya dijanjikan untuk memperkuat agama Islam, menegakkan keadilan, dan diikuti oleh umat Islam. Beliau akan memimpin negeri-negeri Islam dengan gelaran Al Mahdi. Di zaman pemerintahannya, penduduk bumi akan merasai kecukupan dan limpah kurnia bumi akan terpancar.

Namun demikian, kemunculannya akan disusuli oleh kemunculan Dajjal, diikuti dengan kemunculan Nabi Isa. Nabi Isa akan menjalankan solat di belakang Al-Mahdi. Salah satu tanda yang menakjubkan ialah kebolehan Al-Mahdi menanam sebatang kayu di tanah yang gersang, yang kemudiannya akan bertunas hijau dan berdaun.

Sifat-sifat Keperibadian Al-Mahdi

Dia adalah seorang insan yang terlahir dari keturunan Adam, dengan dahinya yang luas dan hidung yang mancung. Matanya yang dilapik dengan celak, menyinari wajahnya seperti bintang yang bersinar di langit malam. Pada bahagian bahunya, terdapat tanda yang serupa dengan yang dimiliki oleh Rasulullah SAW.

Warna kulitnya menyerupai orang Arab, dan postur tubuhnya menyerupai orang Israel. Pada usia 40 tahun, namun dalam beberapa catatan riwayat menyatakan antara 30 hingga 40 tahun.

Budi pekertinya menyerupai budi pekerti Nabi SAW.

Hadis Sahih Yang Berkaitan

Abdullah bin Mas’ud RA melaporkan bahawa Rasulullah SAW bersabda:

لاَ تَذْهَبُ الدُّنْيَا حَتَّى يَمْلِكَ الْعَرَبَ رَجُلٌ مِنْ أَهْلِ بَيْتِي يُوَاطِئُ اسْمُهُ اسْمِي

Maksudnya: Dunia tidak akan berlalu pergi sehinggalah bangsa Arab akan dikuasai oleh seorang lelaki dari kalangan ahli baitku yang namanya bersamaan dengan namaku.

Abdullah bin Mas’ud R.A pernah menyatakan, ‘Rasulullah SAW telah menyampaikan pesan ini:’

‏ لَوْ لَمْ يَبْقَ مِنَ الدُّنْيَا إِلاَّ يَوْمٌ لَطَوَّلَ اللَّهُ ذَلِكَ الْيَوْمَ  حَتَّى يَبْعَثَ فِيهِ رَجُلاً مِنِّي  أَوْ ‏‏ مِنْ أَهْلِ بَيْتِي يُوَاطِئُ اسْمُهُ اسْمِي وَاسْمُ أَبِيهِ اسْمَ أَبِي ‏يَمْلأُ الأَرْضَ قِسْطًا وَعَدْلاً كَمَا مُلِئَتْ ظُلْمًا وَجَوْرًا

Maksudnya: Sekiranya tidak berbaki daripada dunia itu melainkan hanya satu hari nescaya Allah akan memanjangkan hari tersebut sehinggalah Dia mengutuskan seorang lelaki pada hari tersebut yang mana lelaki itu dari kalangan aku – atau dari ahli baitku – Namanya berbetulan dengan namaku dan nama bapanya berbetulan dengan nama bapaku. Dia akan memenuhi bumi dengan penuh adil dan saksama sebagaimana ia (bumi) dahulunya dipenuhi oleh kegelapan dan kezaliman.

Kaitan Imam Mahdi dan Akhir Zaman

Kedatangan Imam Mahdi dikaitkan dengan era akhir zaman. Mengikut hadis yang diceritakan oleh Thauban RA, beliau akan muncul dari arah timur. Rasulullah SAW menyatakan:

يَقْتَتِلُ عِنْدَ كَنْزِكُمْ ثَلاَثَةٌ؛ كُلُّهُمْ اِبْنُ خَلِيْفَةٍ، ثُمَّ لاَ يَصِيْرُ إِلَـى وَاحِدٍ مِنْهُمْ، ثُمَّ تَطْلُعُ الرَّايَاتُ السُّوْدُ مِنْ قِبَلِ الْمَشْرِقِ، فَيَقْتُلُوْنَكُمْ قِتْلاً لَمْ يَقْتُلْهُ قَوْمٌ… (ثُمَّ ذكر شَيْئًا لاَ أَحْفَظُهُ، فَقَالَ:) فَإِذَا رَأَيْتُمُوْهُ؛ فَبَايِعُوْهُ، وَلَوْ حَبْوًا عَلَى الثَّلْجِ؛ فَإِنَّهُ خَلِيْفَةُ اللهِ اَلْمَهْدِيُّ.

Maksudnya: “Ada tiga orang yang akan saling membunuh di sisi simpanan kamu; mereka semua adalah putera khalifah, kemudian ia tidak akan kembali kepada salah seorang dari mereka.

Akhirnya, muncullah bendera-bendera hitam dari arah timur, lalu mereka akan memerangi kamu dengan peperangan yang tidak pernah dilakukan oleh satu kaum pun.. (lalu Baginda menuturkan sesuatu yang tidak aku fahami, kemudian bersabda): Jika kamu melihatnya, maka bai’ahlah dia. Walaupun dengan merangkak di atas salji, kerana sesungguhnya dia ialah khalifah Allah, al-Mahdi.” – (Hadis Riwayat Ibn Majah, 4084)

Dalam teks yang bersemuka yang dikutip daripada kitab al-Fitan wal-Malahim, al-Imam al-Hafiz Ibn Kathir Rahimahullah menyatakan pandangannya mengenai munculnya al-Mahdi. Beliau mengaitkan peristiwa ini dengan kedatangan Nabi Isa AS.

Sebagai tambahan kepada itu, sebuah riwayat hadis yang dipercayai, yang disampaikan oleh Jabir bin Abd Allah Radhiallahu anhu, merakamkan perkataan Rasulullah SAW dalam konteks ini. Rasulullah SAW bersabda:

فَيَنْزِلُ عِيسَى ابْنُ مَرْيَمَ صلى الله عليه وسلم فَيَقُولُ أَمِيرُهُمْ تَعَالَ صَلِّ لَنَا ‏.‏ فَيَقُولُ لاَ ‏.‏ إِنَّ بَعْضَكُمْ عَلَى بَعْضٍ أُمَرَاءُ ‏.‏ تَكْرِمَةَ اللَّهِ هَذِهِ الأُمَّةَ

Maksudnya: “Isa bin Maryam SAW turun lalu berkata pemimpin mereka (Al-Mahdi): Marilah solat bersama kami. Lalu Isa berkata: Tidak, sesungguhnya sebahagian kalian menjadi pemimpin atas sebahagian yang lain. Kemuliaan Allah kepada umat ini.” – (Hadis Riwayat Muslim, No. 247)

Beza Antara Al-Mahdi Ahli Sunnah dan Syiah

Ciri-ciriAhli SunnahSyiah
Siapa Imam Mahdi?Sosok dari kalangan Ahlul Bait yang akan keluar nantinya
di akhir zaman untuk
menjadi pemimpin dalam agama Islam dan memerintah bumi ini dengan penuh keadilan.
Imam yang ke-12 (terakhir), yang digelar Muhammad bin al-Hasan al-Askari.
KeturunanDari keturunan Hasan bin AliDari keturunan Husain bin Ali
Iktikad1. Akan memerintah umat manusia sekitar 7 atau 8 atau 9 tahun.

2. Keluar dari arah timur.
1. Masuk ke dalam Gua Samira’ sejak lebih seribu seratus tahun dalam usianya ketika itu 5 tahun.

2. Hadir di banyak tempat walaupun ghaib pada mata kasar.

Kesimpulan

Artikel bacadoa.my ini mengemukakan Imam Mahdi, seorang figur penting dalam konteks akhir zaman menurut hadis. Beliau dijangka muncul dari kalangan Ahlul Bait untuk memimpin dalam agama Islam dan menegakkan keadilan di muka bumi, dengan ciri-ciri seperti nama serupa dengan Nabi Muhammad SAW, tanda pada bahu yang serupa dengan Nabi, serta kemampuan untuk memimpin secara adil.

Kemunculannya diikuti oleh Dajjal dan Nabi Isa, membawa harapan akan keadilan di era akhir zaman. Walau terdapat perbezaan pendapat di antara Ahli Sunnah dan Syiah mengenai aspek keturunan dan kepercayaan, namun keyakinan akan kedatangan Imam Mahdi pada masa yang telah dijanjikan menjadi penting dalam harapan umat Islam.

Photo of author

Team Bacadoa

Team bacadoa.my terdiri daripada mereka yang memiliki pengalaman luas dalam bidang keagamaan. Kami berhasrat agar bacadoa.my dapat dijadikan sumber rujukan untuk membantu umat Islam dalam menjalankan ibadah harian mereka.